Gündem

Önemli Omicron Açıklaması! Bu Yıl Koronavirüsü Bitirir mi?

Omicron varyantı gün geçtikçe tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor. Güney Afrika’da ilk vakası görülen ve uzmanlar tarafından en tehlikeli varyant olarak tanımlanan Omicron varyantı endişesi sürerken, uzmanlar tarafından yeni bir iddia ortaya atıldı. Omicron, Koronavirüs’ün sonunu getirebilir mi? 2022 de bu hastalık biter mi? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen açıkladı. İşte o açıklama…

Pandemi Bu Yıl Bitebilir!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen, Pandemi ve Omicron için önemli açıklamalarda bulundu. Omicron varyantına yakalanan kişilerde bilindiği üzere daha hafif geçirildiği ve 5-7 gün arasında semptom gösterdiği iddia edilmişti. 2020 yılından bugüne kadar devam eden pandeminin sonunu getirebileceği düşünülen Omicron için Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen şu ifadeleri kullandı;

“Şu anda gündemimiz Omicron varyantı. Daha önceden yaygın varyant, delta varyantıydı. Delta, Omicron’a göre daha hasta yapıcı özelliğe sahipti. Buna bir ‘müjde’ diyebiliriz. Omicron daha hızlı yayılıyor ama hastalandırma oranı oldukça düşük. Bunu 3-4 ay gibi bir sürede pandeminin biteceği müjdesi gibi algılıyoruz. Omicronun en belirgin özellikleri; burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve hapşırma. Öksürük, bu varyantta deltaya göre daha az görülüyor. Akciğer tutunumu, deltaya göre oldukça düşük. Belirli bir yaş ve alt hastalığı olanları tabi ki Omicron’da da hastalanabiliyor. Tat alma ve koku kaybının azalması Omicron’da daha az. Bunların dışında Omicron’da mide bulantısı, karın ağrısı, gece terlemesi ve bel ağrıları diğer varyantlara göre daha fazla oluyor. Omicron, klinik olarak diğer varyantlara göre daha iyi. Acile başvuru yüzdesi deltada yüzde 15’ken, Omicron’da bu oran yüzde 5’lere düştü. Hastaneye yatma riski deltada yüzde 4’te oranındayken Omicron’da ise yüzde 2’ye düştü. Hatta solunum cihazına bağlanma oranı da diğer varyantlara göre yüzde 80’e kadar düşüş var. Yani evde, ayakta geçirilen bir varyant hastalığını görüyoruz. Bulaşıcılığı fazla ama hastalandırıcı özelliği diğer varyantlara göre oldukça az”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen, pandeminin normal bir grip salgınına dönüşüp sona ereceğini iddia ederken vatandaşı aşı, maske ve mesafe konusunda uyardı. Sözlerine şöyle devam etti;

“Aşılılar için karantina süreleri düştü. Pandemi artık birkaç ay içerinde kalkacak. Normal bir grip ve soğuk algınlığı gibi olup sona erecek. Maske kullanımı önümüzdeki sonbaharda kalkabilir. Uzak Doğu’da başka hastalıklarda bile maske takan var ancak Kovid-19 dolayısıyla birkaç ay sonra maske takmayacağımızı söyleyebiliriz. Her kan grubundan insan kovide yakalanabilir. Bazı hastalar PCR yaptırıyor, bazıları ise yaptırmıyor. Hasta olmadığı halde pozitif olanlar da çıkıyor. Aşı, maske, mesafe ve hijyen kuralına uyarsak bu ara dönemi daha rahat atlayabiliriz. Dünyadaki pandemiler 2 yıldan birkaç ay sonra bitiyor. 100 yılda bir olan pandeminin de birkaç ay içinde kalkacağını umuyoruz. Hastaların çoğu Omicron’u ayakta geçiriyor ama bu herkesin hastalığı ayakta geçirecek anlamına gelmiyor. Yaşlılar ve alt hastalığı olanlar Omicron’u ağır geçirebilir. Bağışıklık sistemi düşük olanların daha dikkatli olması konusunda uyarıyoruz”