EkonomiGündem

Önemli Uyarı: Bu mesaj sizi hapse götürebilir!

Telefonlarınıza gelen “Hesabınıza Para Geldi” mesajı birçok kişiyi şaşkınlık ve sevince soksa da, bilmediğiniz bir kaynaktan hesabınıza gelen bu para sizi hapse götürebilir. Birçok banka bu tür durumlarda sizin için önlemler alıyor, ama sizin yine de dikkatli olmanız gerekmektedir. İşte detaylar…

Son günlerde birçok örneği yaşandı. Telefonlarımıza gelen “Hesabınıza Para Geldi” bildirimi herkesi sevindirse de kaynağı belli olmayan bir yerden hesabınıza gelen paralar başınızı ağrıtabilir ve hatta hapse bile gönderebilir. Bankalar bu tür durumlarda bazı önlemler alıyor ancak, sizlerin yine de dikkatli olmanız gerekmektedir. Başınızın ağrımaması için izlemeniz gereken adımlar aşağıda verilmiştir.

Kaynağını bilmediğimiz bir hesaptan kendi hesabınıza para akışı olduğu takdirde mutlaka geri iade etmeniz gerekiyor.  Aksi takdirde “sebepsiz zenginleşme” hükümleri devreye giriyor. Bazı kanunlar gereği hakkınızda dava açılıyor.

6098 sayılı Borçlar Kanunu’na dayanılarak ikametgâhtaki asliye hukuk mahkemesinde hakkınızda dava açılıyor. Bilinmeyen bir kaynaktan hesabınıza para gelmesi durumunda hızlıca o parayı ilgili bankaya bildirmeniz gerekmektedir. Bildirmediğiniz takdirde sebepsiz zenginleşme sayılacaktır.

Şayet yanlışlıkla parayı başka bir hesaba gönderirseniz, paranın gittiği hesap sahibine ulaşılamadığı durumlarda ilk etapta ihtar çekerek diğer tarafı temerrüde düşürmeniz en doğrusu olacaktır. Yapılacak ihtar sonucu para geri ödenmez ise ilamsız icra takibi yapılması veya sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre dava açılması gerekmektedir.