Orta eğitime yeni dersler geliyor: Adab-ı Muaşeret ve Görgü Kuralları ve Nezaket

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda “adab-ı muaşeret” müfredat kapsamına aldı. Bakanlık, dersin adını pedagojik uygunluk açısından liselerde “adab-ı muaşeret”, ortaokullarda ise “görgü kuralları ve nezaket” olarak belirledi.

Ortaokullarda görgü kuralları ve nezaket dersi

Ortaokullarda tüm kademelerde seçmeli olarak okutulacak “görgü kuralları ve nezaket” dersi ile öğrencilerin iletişimde görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplum içerisinde ve kişiler arası ilişkilerde görgü kurallarına ve nezakete uygun davranış sergilemeleri amaçlandı.

Derslerde, öğrencilerin farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaketin önemini kavramaları, çevreye karşı duyarlı olmaları ve dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaketin önemini fark etmeleri hedeflendi.

Dersin müfredatı, iki düzeyde 72 saatlik öğretim programını içeriyor.

Birinci düzey

İkinci düzey

Liselerde adab-ı muaşeret dersi

Lise 9. ve 10. sınıflarda 36 saatlik öğretim programı içeren ders, seçmeli dersler kapsamına alındı.

Adabımuaşeret dersi öğretim programı, Türk kültürü ve toplumsal gelişmeler göz önünde bulundurularak görgü ve nezaket kurallarının geniş bir bakış açısıyla ele alınmasını sağlayacak biçimde uygulamaya dönük hazırlandı.

Öğrencilerin adab-ı muaşerete uygun konuşmaları, giyinmeleri ve davranmalarının hedeflendiği derslerde kazanımlar için gerekli becerilerin geliştirilmesinde etkinliklerle zenginleştirilmiş, ilgi çekici araştırma ve uygulamaya yönelik bir öğrenme süreci planlandı.

Program ile milli ve manevi değerlerini özümseyerek tutum ve davranışlarını bu istikamette şekillendiren; insanlar arasında karşılıklı sevgi, saygı ve toplumsal huzurun sağlanması amacıyla insan ilişkilerini düzenleyen kuralları hayatına uygulayan bireyler yetiştirmek amaçlandı.

Dersin müfredatı

Farklı kültürlere uyum amaçlanıyor

MEB tarafından hayata geçirilen bu yenilikler, öğrencilerin görgü ve nezaket kurallarını öğrenmelerini ve bu kurallara uygun davranmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Derslerin içeriği, öğrencilerin farklı ortamlarda ve farklı kültürlerde karşılaşabilecekleri durumlara yönelik olarak hazırlandı.

Öğrencilerin, bu dersleri alarak toplumsal hayatta daha saygın ve başarılı bireyler olmaları bekleniyor.

 

Exit mobile version