Otizm dernekleri Denizli’de buluştu
Denizli Otizm Derneği ve İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği ortaklığında yürütülen “Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz” projesinin Denizli bölümü tamamlandı. Proje kapsamında Denizli Gazeteciler Cemiyetinde Basın Toplantısı, Denizli Barosu Yönetimi ve Engelliler Komisyonu ziyareti ve çevre illerdeki otizm derneklerinin katılımıyla ilk bölgesel toplantı gerçekleştirildi.
Otizm alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin hak temelli bakış ve savunuculuk kapasitelerini artırmak amacıyla hayata geçirilen Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz Projesi’nin Denizli etabı, 21-23 Kasım tarihleri arasında tamamlandı. Bu proje, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD) ve Hollanda Helsinki Komitesi (NHC) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ayrımcılığa karşı güçlenmeyi hedefleyen projenin alt hibesi olarak uygulanıyor.
İlk buluşma Denizli Barosu’nda
Denizli Otizm Derneği ve İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği ortaklığında yürütülen “Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz” projesi kapsamında, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı, Denizli Barosu Yönetimi ve Engelliler Komisyonu ziyareti ve çevre illerdeki otizm derneklerinin katılımıyla ilk bölgesel toplantı gerçekleştirildi. Denizli Barosu’nda yapılan bölgesel toplantıya, proje ortaklarının yanı sıra Aydın, Afyon, Manisa, İzmir, Antalya ve Balıkesir’den otizm derneklerinin ve baroların temsilcileri katıldı.
Denizli Barosu’nda düzenlenen bölgesel toplantının ilk bölümünde açılış, tanışma ve deneyim paylaşımı konuşmalarının yapılmasının ardından, İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Av. Sedef Erken, neyi nasıl savunmalıyız, yasal haklarımız, ayrımcılık ve hak savunuculuğu konularını kapsayan bir sunum gerçekleştirdi. Öğleden sonra düzenlenen oturumlarda ise alanda en çok yaşanan hukuki sorunlar, otizm derneklerinin ve otistiklerin savunuculuk kapasitelerini yükseltme, çatı örgütlerle ilişkiler ve Baro Engelli Hakları Komisyonları ile işbirliklerini artırma yöntemleri üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Önceliklendirme yapılarak önümüzdeki dönemde ayrımcılığa karşı mücadeleyi güçlendirmek için çalışılması gereken alanlar ve kurumlar da belirlendi.
Hukuk, hak temellilik ve savunuculuk odaklı bir projenin otizm camiası açısından büyük bir boşluğu dolduracağına inandıklarını belirten katılımcılar, bu projeye dahil olmaktan memnuniyet ve heyecan duyuduklarını da vurguladılar. Proje kapsamında yapılacak ikinci yüz yüze toplantı çevre illerin katılımıyla Adana’da gerçekleştirilecek.
Katılımcıların listesi
Antalya Otistik Bireyler Derneği
Aydın Barosu Engelli Hakları Komisyonu
Aydın Otizm Derneği
Afyon Otizm Derneği
Balıkesir Otizmli Bireyleri Destekleme Derneği
Denizli Otizm Derneği
Denizli Barosu Engelli Hakları Komisyonu
Gökyüzü Çocukları Derneği (Manisa-Akhisar)
İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği
Kedi Otizm Derneği (İzmir)
Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı (Balıkesir)
Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz Proje Özeti: Projenin genel hedefi otizm alanında çalışan sivil toplum örgütleri arasında hak temelli ve savunuculuk odaklı yaklaşımı yaygınlaştırmaktır. Ayrımcılığa karşı birlikte hareket etme becerisini destekleyerek otistiklerin ve ailelerinin haklarına erişmesinin önünü açmak amacıyla faaliyetler düzenlenecektir. Proje kapsamında Denizli, Adana, Samsun, Malatya ve İstanbul’da bölgesel toplantılar yapılacaktır. Toplantılara çevre illerdeki otizm derneklerinin temsilcileri de katılacaktır. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği ve illerdeki engelli hakları komisyonlarıyla işbirliği yapılacaktır. TİHEK ve KDK kararları incelenecek, ulusal ve uluslararası mekanizmalara başvu yöntemleri konusunda bilgilendirme ve eğitim toplantıları düzenlenecektir. Eğitimlere Türkiye Otizm Meclisi çatısı altındaki STÖ’ler de iştirakçi olarak katılacaktır. Ayrıca ayrımcılığa karşı erişilebilir bir web sitesi, kitapçık ve videolar hazırlanacaktır.