Editörün SeçtikleriEkonomi

Otomobili olanlar dikkat! Sakın bunları yapmayın: Çok büyük cezası var

1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla Türkiye’de trafik cezaları güncellendiği belirtilerek yapılan değişikliklerle birlikte bazı trafik cezalarına ciddi oranlarda zam yapıldığı ifade edildi. Ayrıca sahte plaka, drift ve ehliyetsiz araç kullanma gibi ihlallerde uygulanacak cezalar dikkat çektiği ortaya çıktı.

KAREKOD UYGULAMASI DA VAR

Konu ile ilgili olarak 2024 yılında devreye giren karekod uygulaması, araç trafiğinde güvenliği artırmayı amaçlıyor ve pek çok araç sahibi tarafından olumlu karşılandığı belirtilerek bu yeni sistem sayesinde sahte plaka kullanımı engellenerek güvenlik düzeyi yükseltileceği tescilli plakaları kapsayan bu uygulama, mevcut ve yeni tescil edilen plakalarla birlikte hayata geçirileceği vurgulandı.

Karekodlar, araçların seri numarası, üretim yeri ve tarihi gibi önemli bilgilere kolay erişim sağlayacak şekilde tasarlandığı ve bu kodlar 12 haneli seri numaraları içerecek ve böylece araç kayıtları daha etkin bir şekilde takip edilebileceği paylaşıldı. Sahte plaka gibi suçların önlenmesine büyük katkı sağlayacak bu sistem, trafik güvenliğini önemli ölçüde artıracak.

CEZASI 32 BİN LİRA

Plakanın okunmasını engelleyen veya sahte plaka kullanan sürücüler için ciddi idari para cezaları uygulanacağı vurgulanarak plakanın okunurluğunu engelleyenlere 2.647 TL ceza kesilirken, sahte plaka kullananlar için bu ceza 32.170 TL’ye kadar çıkabileceği bildirildi. Ayrıca  trafikte araç kullanırken ehliyeti yanında taşımayan sürücülere ehliyetsiz yakalanma cezası uygulanacağı ve sürücülerin olası kontroller için ehliyetlerini yanlarında bulundurmaları gerektiği bildirildi. Bu noktada  2023 yılında 8.190 TL olan ehliyetsiz araç kullanma cezası, 2024 yılında 12.978 TL olduğu da paylaşıldı.