Otomobiliniz Yoksa Almak İçin Çok Geç Kalmış Olabilirsiniz! Otomotiv Sanayisindeki Krizlerin Ardı Arkası Kesilmiyor; Şimdi De…

Bir süredir tüm dünyayı sarmış olan küresel enflasyon bir yana otomotiv sektörünü derinden etkileyen çip krizi, otomobil fiyatlarını yukarıya çekmeye devam ediyor. Konuya ilişkin arka arkaya açıklamalar gerçekleştiren Otomobil Endüstrisi Birliği (VDA) ve Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ise, araba satışlarında azalış bekliyor.

Otobüs Satışlarında Tahminler Negatife Çevrildi

Pandeminin başından bu yana yedek parça tedarikinde sıkıntılar yaşayan otomotiv sanayi, geçtiğimiz aylarda başlayan çip krizi ile daha da sarsılır hale geldi. Ardından Rusya ve Ukrayna savaşından da en ağır darbeyi alan sektörlerden biri olan otomotiv sanayinde yükselen emtia fiyatları sektörü altüst etti. Bir süredir tüm dünyada satışların düşeceğini tahmin etmesiyle gündeme gelen Otomobil Endüstrisi Birliği (VDA), bu yıl dünya çapında yüzde 1 artış bekledikleri yönündeki tahminlerini haziran ayının bitimiyle birlikte negatife çevirdi. Tahminlerine ilişkin açıklamayı gerçekleştiren VDA Başkanı Hildegard Müller, konuya ilişkin açıklamalarında, ”Dünya pazarında yüzde 1’lik bir artış olacağından yola çıkmıştık ancak bunu eksi 1’e indirdik” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 400 Bin TL’nin Altında Araç Kalmadı

Önce ikinci el araç piyasasını saran pahalılık, şimdilerde sıfır el araç piyasasını da sarmaya başladı. Tüm dünyada yaşanan teknik sıkıntıların yanı sıra Türkiye’de alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) yüksekliği ve dolar kuru farkı da eklenince sıfır araçlara sadece bahar aylarında ortalama 150 bin TL civarında bir zam geldi. Şu an Türkiye’de 400 bin TL’nin altında sıfır araç neredeyse kalmamışken; Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verileri de artan pahalılığı doğruladı. Yıllık verileri açıklayan ODD, haziran ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre araç alımında sadece yüzde 1’lik artış yaşandığını kayda geçti. Pandeminin etkisiyle yüzde 2,9 oranında bir önceki yıla göre azalış yaşayan Haziran 2021 satışları göz önüne alındığında Haziran 2022 satışlarının Haziran 2020’nin de altında kaldığını gösterdi.

Exit mobile version