Otomotiv devi Ford, Rusya pazarından tamamen çekiliyor!

ABD’li otomobil üreticisi Ford, Sollers Ford ortak girişimindeki yüzde 49 hissesini satarak Rusya pazarından çıkma sürecini tamamladı. Ford, 26 Ekim’de hisseyi “nominal” bir fiyata sattığını açıkladı, ancak miktarı belirtmedi.

Şirket, birkaç yıl içinde “küresel durum değişirse” hisseyi beş yıl içinde geri alma hakkını saklı tuttu. Rus şirketi Sollers ile Ford ortak girişimi 2011 yılında kurulmuştu.

Ford, Moskova’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırının ardından, bu yıl Mart ayında Rusya’daki faaliyetlerini askıya almıştı. Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana, bir dizi yabancı otomobil şirketi ya Rusya’daki operasyonlarını durdurdu, ya da ülkeyi tamamen terk etti.

26 Ekim’de Alman Mercedes-Benz şirketi, hisselerini yerel bir yatırımcıya satacağını ve Rusya’dan ayrılacağını duyurdu.

25 Ekim’de ABD KFC fast-food restoran zinciri, Rusya’daki işini yerel bir operatöre devrettiğini duyurdu. İspanyol giyim firması Zara da bu ülkedeki işini satacağını açıkladı.

KFC’nin sahibi olan Brands holding, Rusya’da 70 KFC restoranının satışı için anlaşma imzaladığını söyledi. Restoranlar, işletim sistemleri ve Smart Services Ltd imtiyazı Ruslara satılacak.

Rusya’da bin kadar KFC restoranı var, bunlar lisans veya franchise anlaşmalarıyla yönetiliyor.

Zara ve diğer zincirlerin sahibi olan Inditex, Rusya’daki işini Daher grubuna satıyor. Inditex, Rusya’daki faaliyetlerini yedi ay önce durdurdu ve 502 mağazasını kapattı.

Starbucks ve McDonald’s da Rusya’dan ayrıldıklarını açıkladı. Fransız holding Danone bu ayın başlarında Rus operasyonlarının çoğunu sattığını duyurdu.

Exit mobile version