Otomotiv sektörü kan ağlıyor: vatandaş ÖTV indirimi; esnaf ise, müşteri bekliyor! İşte sıfır araçta ÖTV indiriminde son durum…

Özellikle pandemi günlerinden bu yana dünyanın en büyük sorunlarından biri otomotiv sanayinde görülen tedarik sıkıntısı olmaya başladı. Bu tedarik sıkıntısına başlayan Rusya ve Ukrayna savaşı ile birlikte çip krizi de eklenince otomotiv sektöründe birinci el araç piyasası inanılmaz yükseldi. Türkiye’de dolar kuru farkına yüksek ÖTV zamları eklenince şu an 400 bin TL’nin altında kalan sadece dört araç kaldı.

TİCARET BAKANLIĞI’NIN YENİ ŞARTI İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASINI DÜŞÜRDÜ

Ticaret Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda getirilen bayiler ve galerilerde ikinci el araç satımı için 6 bin kilometre yol yapma ve tescil tarihi üzerinden 6 ay geçme gibi şartlar, ikinci el araç piyasasında yüzde 15 ile 20 arasında bir fiyat gerilemesinin yaşanmasına neden oldu. Özellikle galeri ve bayilerde düşüşte olan ikinci el araç piyasasının aksine, sıfır otomobil fiyatlarında henüz bir gerileme yaşanmadı.

İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASINDAKİ DÜŞÜŞLER SATIŞLARA YANSIMADI

İkinci el araç piyasasında yüzde 15 ila 20 arasında gerileme kaydedilmesine karşın yapılan araştırmalar, araç satışlarının geçen ayın aynı dönemine göre yüzde 10 düştüğünü gösterdi. İkinci el araç pazarları boşken, müşteri beklerken günü geçirdiklerini söyleyen galericiler, ayda 2-3 tane bile araç satmakta zorlandıklarını ifade etti. Bu düşüşte beklenen ÖTV indiriminin de etkisinin olduğunu kaydeden sektör yetkileri, ÖTV indirimi beklemediklerini ve fiyatlarda da daha fazla düşüş olacağını tahmin etmediklerini vurguladı.

ODD’YE GÖRE, YERLİ ARACIN SATIŞTAKİ PAYI ARTTI

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları Otomotiv Distribütörleri Derneği’ne (ODD) göre, 2022 Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 azalışla 458 bin 446 adet satış yapıldı. Bu satışlar arasında Fiat, Renault, Ford, Toyota, Hyundai, Karsan ve Isuzu markalarının yerli üretim araç satışı 198 bin 561 olarak gerçekleşti. Aynı dönemin bir önceki yılında 43,10 olan yerli üretim araç satışı, bu yıl yüzde 43,31’e kadar çıktı.

Exit mobile version