Ekonomi

ÖTV indirimi deniyordu, vatandaş bekleyişe geçti! İkinci el otomobil piyasalarında rüzgar tersine döndü, fiyatlar yüzde 10 birden düştü!

Otomobil piyasasında devam eden tedarik krizi sıfır araç piyasalarını etkilemeye devam ederken; piyasalarda oluşan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirim beklentisi ile ikinci el araç piyasasında gerilemeye yaşanmaya başladı. Vatandaşlar ÖTV indirimi yaşanıp yaşanmayacağını merak ederken, temmuz ayı ikinci el online pazar raporunu yayınlayan Indicata, ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında satışların temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 45 azaldığını duyurdu. Öte yandan aynı rapora göre ikinci el araçlar, yüzde 5 ila 10 arasında değer kaybetti.

INDICATA, TEMMUZ AYI İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASI VERİLERİNİ AÇILADI

Her ay ikinci el araç piyasasına ilişkin çarpıcı veriler açıklayan Indicata, geçtiğimiz gün temmuz ayı verilerini de kamuoyu ile paylaştı. Indicata’nın paylaştığı verilere göre, Türkiye’de ikinci el binek ve hafif ticari araç pazarında geçen ay sadece online olarak 102 bin 806 adet satış yapıldı. Bu rakamı daha önceki aylar ile karşılaştıran Indicata, satışların haziran ayında yüzde 45 daha az olduğunu belirtirken, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ise, yüzde 29 daha az olduğunu kaydetti. Öte yandan son 3 yıllık verileri da karşılaştıran Indicata, bu ay son üç yıla göre yüzde 41 daha az araç satışı gerçekleştirildiğini belirtti.

INDICATA’YA GÖRE İKİNCİ EL ARAÇTA EN ÇOK VOLKSWAGEN TERCİH EDİLDİ

Araç satışlarını hem rakamsal hem de marka olarak inceleyen Indicata, temmuz ayında 14 bin 783 adet otomobil satışı ile en çok satılan aracın Volkswagen olduğunu duyurdu. Volkswagen araçlarda ise zirveyi 4 bin 71 satış ile Passat modeli kaptı. Volkswagen’i sıralamada takip eden otomotiv markası ise, 12 bin 641 adet satışta Renault oldu. Renault marka araçlarda ise, en çok satışı alan model 3 bin 735 satış ile Clio olarak açıklandı. Listenin üçüncü sırasını ise, 11 bin 594 adet satışla Fiat markası kaptı. Fiat araçların satış payı incelendiğinde temmuz ayında 3 bin 208 adet satılan Egea modeli, markanın en çok satış yaptığı model oldu. Öte yandan satış sıralamasında yer alan Ford, 10 bin 571 adet satış yaparken; Opel, 5 bin 284 adet sattı. Listede 5 bin 196 araç satışı ile Hyundai; 5 bin 134 araç satışı ile BMW; 4 bin 9 araç satışı ile Peugeot; 4 bin 896 araç satışı ile Mercedes Benz; 3 bin 833 araç satışı ile Toyota markaları da yer aldı.