Oy verme işlemi başladı! İşte sandık başına giderken yapılması gerekenler

Türkiye bugün sandık başında! Milyonlarca vatandaş 13. cumhurbaşkanını ve 28. dönem milletvekillerini seçmek için sandık başına gidiyor. Oy kullanma işlemleri saat 17.00’ye kadar sürecek. Peki, sandık başına giderken yapılması gerekenler neler?

Oy verme işlemleri saat 08.00 itibarıyla başlarken, saat 17.00’ye kadar devam edecek. Türkiye’nin, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerinin belirleneceği seçim için ülke genelinde 973 ilçede, 1094 seçim çevresinde 191 binden fazla sandık kuruldu. Seçimde 60 milyon 697 bin 843 seçmen oy kullanacak.

SANDIĞA GİDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayanlar, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden öğrenebilecek.

Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak. Cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi görüntü kaydedici cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, sandık kuruluna bırakılacak.

İKİ OY PUSULASI TEK ZARFA KOYULACAK

Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayımı yapılacak. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için, 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde oy verme işlemi 9 Mayıs’ta bitti. Gümrük kapılarında oy verme işlemleri, bugün 17.00’ye kadar sürecek. Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, Türkiye’ye getirildi. Yurt dışı oylar da Türkiye’de oylamanın tamamlanmasının ardından, diğer oylarla eş zamanlı sayılacak.

HAMİLE, HASTA, ENGELLİ VE YAŞLILARA ÖNCELİK VERİLECEK

Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak şekilde olacak. Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak. Sandık kurulu başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce ilk iş sandık başında bulunanlar önünde ant içecek ve sandığın boş olduğunu kontrol edecek. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

Seçim yasakları kapsamında:Bugün saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak.

İçkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.

Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda da yalnızca yemek verilebilecek.

7Oy kullanma rehberi İşte seçim sandığında dikkat edilmesi gerekenler
Seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla bugün saat 18.00’den sonra düğün yapılabilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak.

Her türlü yayın organlarınca seçim günü saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

8Oy kullanma rehberi İşte seçim sandığında dikkat edilmesi gerekenler
18.00-21.00 saatleri arasında sadece YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verebilecek.

Exit mobile version