“Oyuncu olmak istiyorum nereden başlamalıyım?” diyenler için; ‘Bir Aktör Hazırlanıyor’

Bir oyuncu için en önemli ve bir o kadar da keyifli süreç role hazırlanmaktır. Oyunculuğun en keyifli tarafı insanın kendisi olmaktan çıkıp yepyeni ruhlarla, bedenlerle, hikayelerle tanışması diyebilirim… Her rolün kendi içinde zor yönleri olmakla beraber, yeni bir role hazırlanan oyuncuyu emeklemeyi öğrenen bir bebeğe de benzetebiliriz.

Oyuncu olmaya karar verip eğitimlere başladıysanız, role hazırlanma yolunda en önemli adım olan tirat çalışmalarından kaçışınız yok… İyi bir tirat performansı için dikkatle ve detaylı şekilde hazırlanmak gerekir. Benim ilk deneyimim Ölüm ve Kız oyunundan Paulina’nın tiradıydı. İki hafta boyunca özenle hazırlanmıştım. Metnin tamamını okuyup, yazar hakkında bilgi edindikten sonra karakter çözümlemesi yapmıştım. Paulina’nın psikolojisini anlamak ve doğru duyguyu bulmak benim için zor olsa da yaşadığım güzel deneyimlerden biriydi.

Role hazırlanmak da böyle bir süreç diyebiliriz. Doğru duyguları yakalayıp seyirciye en gerçekçi ve doğal şekilde yansıtmak gerekir. Role hazırlanmak konusunu tüm detaylarıyla ve gerçekleriyle araştırmak isterseniz Konstantin Stanislavski ‘nin “Bir Aktör Hazırlanıyor” , “ Bir Karakter Yaratmak” isimli kitaplarını okumanızı tavsiye ederim.

Her oyuncunun kullandığı farklı oyunculuk teknikleri vardır. Stanislavski, Brecht, Shakespeare teknikleri bunlardan birkaçıdır. Oyunculuk tekniklerini öğrenmek, oyunculuk yapmak isteyen adaylar için yararlı olacaktır. En çok yararlı olacak bir başka konuysa bedenin doğru kullanımı. Beden dilini olması gerektiği gibi kullanabilen oyuncu başarılı olacaktır çünkü izleyicilere duygunun aktarılması için jest ve mimikleri başarılı şekilde kullanmak gerekir. Bu nedenle role hazırlanırken abartılı mimiklerden kaçınmanızda fayda var.

Role hazırlanmanın önemli noktalarını ve deneyimlerini, devlet tiyatrosu sanatçısı Güldeniz Türküstün Eltepe’den dinleyelim.

Role hazırlanmanın uzun ve içsel yolculuğuyla ilgili bilgi sahibi olduk. Oyuncu adayları için verebileceğim tavsiye, role hazırlanmanın ilk adımı sayılabilecek tirat çalışmaları olabilir. Çeşitli oyunlardan tirat örnekleri bulup ayna karşısında çalışabilirsiniz. Tiyatro dolu günler…

EGE HABER/ CEYLİN ÇAĞATAY

Exit mobile version