Özel sektör çalışanları dikkat: 2021 yılında yüzde 17 maaşınız artacak!

Türkiye’de Aralık ayında gerçekleştirilen toplantılar sonucunda asgari ücrete gelecek olan zam miktarı belli oldu. Bunun yanında özel sektörde çalışan milyonlarca vatandaş maaşlarına yapılacak olan zammı merak ediyordu. Yapılan araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 92’si 2021 için maaş artışı planken, bu şirketlerin ortalama yüzde 17 olarak zam yapacağı ortaya çıktı.

 

2021 yılının girmesi ile beraber ekonomi gündemi hareketlendi. Bu sene özel sektör çalışanları, memurlar ve emekliler maaşlarına yapılacak olan zamların ne kadar olacağını merak ediyordu. Asgari ücretin bu sene brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak ödenmesine karar verdi. Milyonlarca özel sektör çalışanı için ise araştırmalar yapıldı.

 

Şirketlerin yüzde 92’si maaş artışı planlıyor

Yenişafak’ın haberine göre, Endeavor Derneği ile uluslararası danışmanlık şirketi Talentmelon’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar Raporu şirketlerin 2021 yılında da yatırımlarına devam edeceğini ortaya koydu. Türkiye’nin önde gelen 46 şirketi ile 3 binin üzerindeki çalışandan alınan veriler üzerinden yapılan araştırmaya göre katılımcı şirketlerin yüzde 92’si 2021 için maaş artışı planlıyor. Zam yapacak şirketlerin de yüzde 86’sı maaşlarda enflasyonun üzerinde artış hedeflerken bu oran ise ortalama yüzde 17 olarak belirtiliyor. Araştırma sonuçlarına göre yazılım geliştirme en fazla talebin olduğu ve en fazla maaş alan meslek olarak yine öne çıktı.

Ortalama yüzde 13,8  zam

Öte yandan küresel insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı şirketi Mercer Türkiye, çalışan ücretleri ve yan haklarda eğilim ve uygulamaları ortaya koyan ‘2020 Türkiye Ücret ve Yan Haklar Araştırması’na göre 2021 yılında şirketler çalışanlarına yüzde 13,8 bandında ücret artışı yapmayı planlıyor.

619 firmanın katıldığı araştırmada Türkiye’de ödeme gücü en yüksek sektörler olarak ilaç, sağlık, teknoloji ve kimya olarak belirtildi.

 

Emekli ve memur maaşlarına ne kadar zam geldi?

Dün TUİK tarafından açıklanan  enflasyon rakamlarına göre, memur ve memur emeklisi maaş zammı yüzde 7,36, SGK ve Bağ-Kur emeklisi maaş zammı ise 8,36 olarak uygulanmaya başlanacak.

Exit mobile version