Türkiye’de özel sektör çalışanlarını ilgilendiren önemli bir uygulama başlatılmıştı. Corona virüsü salgını sürecinde çalışanlara kısa çalışma ödeneği ödeniyordu. Ödemelerde sona gelindi. Resmi Gazete‘de yayımlanan karara göre kısa çalışma ödeneği uygulaması 30 Haziran’da bitiyor.
Pandemi döneminde çalışan ve işverenlerin mağduriyetini önlemek için kısa çalışma ödeneği devreye alındı. Bu nedenle çalışanlar kısa çalışma ödeneği süresinin uzatılıp uzatılmayacağını merak ediyor.
Konu hakkında açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs, haziranı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldık.” İfadelerini kullanmıştı.
Resmi Gazete’de de yayımlanan karara göre, kısa çalışma ödeneği 30 Haziran 2021 tarihinde sona eriyor.
Kısa çalışma ödeneği nedir?
Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
Kısa Çalışma Ödeneği Süresi, Miktarı ve Ödenmesi
Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.
Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler ilgililerin IBAN hesaplarına aktarılmakta, IBAN bilgisi bulunmayan vatandaşların ödemeleri de PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir.