Kamu

Özel sektör çalışanlarını ilgilendiren emsal karar: İzin günleri bölünerek kullandırılamaz!

Milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren bir konuda Yargıtay’dan emsal niteliğinde bir karar geldi. Özel sektörde çalışan bir vatandaşın iş mahkemesine yaptığı başvuru izin günleri hakkında, önemli bir kararın alınmasına neden oldu. Yargıtay işçinin haftanın 7 gün çalıştırılmasına yönelik, " Hafta tatili izni kesintisiz en az 24 saattir.” İfadelerini kullandı. Kararda hafta tatilinin bölünerek kullandırılamayacağı açıklandı.

Bir ilaç firmasında çalışan işten çıkarıldıktan sonra işçi mahkemesine başvurdu. 2. İş Mahkemesi’ne başvuran işçi 8 sene boyunca çalıştığı firmanın gece çalışması, tatil ücreti ve fazla çalışma ücretleri gibi çeşitli ödemelerin yapılmasını talep etti. Mahkeme haftanın 7 günü çalıştırılan işçinin açtığı davanın kısmen kabulünü sağladı. Kararda 4857 sayılı İş Kanunu’nun 46’ncı maddesine göre çalışanın iznin haftada 24 saat olduğu hatırlatıldı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından şu ifadeler kullanıldı:

” Hafta tatili izni kesintisiz en az 24 saattir. Bunun altında bir süre haftalık izin verilmesi durumunda, usulüne uygun şekilde hafta tatili izni kullandığından söz edilemez. Hafta tatili bölünerek kullandırılamaz. Buna göre hafta tatilinin 24 saatten az olarak kullandırılması halinde hafta tatili hiç kullandırılmamış sayılır.
Somut uyuşmazlıkta, dava dilekçesi incelendiğinde davacı işçinin hafta tatilinde çalışma şekline ilişkin herhangi bir açıklamada bulunulmadığı gibi, dilekçede normal mesainin haftanın 6 günü olduğu açıkça ifade edilmiştir. Dava dilekçesindeki bu açıklama ve tüm dosya kapsamından davacı işçinin davalıya ait iş yerinde haftanın 7 günü çalışmadığı anlaşılmakla, hafta tatili ücreti talebinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulüne hükmedilmesi de hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir”