Ekonomi

Para gönderme işlemi yapmak isteyenler dikkat: Artık değişti!

İnternet bankacılığı ile para gönderme işlemi yapmak isteyen vatandaşlar flaş bir değişiklik ile karşı karşıya kalıyor. Artık ödemelerde bin TL altı EFT işlemi yapmak istiyorsanız ‘diğer ödemeler’i seçemiyorsunuz. Peki, bu durumun nedeni ne? İşte cevabı…

Dijital teknolojilerin gelişmesi ile beraber, vatandaşlar banka şubelerine gitmek yerine internet bankacılığı kullanmaya başladılar. Son zamanlarda ise internet bankacılığı ile EFT işlemi yapmak isteyenler flaş bir değişikle karşı karşıya kalıyor. Artık bin TL EFT işlemlerinde ‘diğer ödemeler’ seçilemiyor.

Konuya ilişkin olarak Hürriyet’ten Ahmet Karabıyık açıklamalarda bulundu. Karabıyık’ın yazısına göre, yeni uygulamaya konulan FAST sistemi nedeniyle ‘diğer ödemeler’ seçeneği seçilemiyor. Karabıyık bununla ilgili olarak açıklamalarında, “Daha önceden; günün kısıtlı saatlerinde EFT işlemi yapılabiliyorken, FAST sistemiyle 7 gün 24 saat boyunca EFT işleminin yapılabiliyor olması, para transferinin anlık olarak diğer hesaba geçmesi, işletmeler için de vatandaşlar için de kolaylıklar sağlayacaktır. Ancak bin lira altı işlemler için ‘diğer ödemeleri seçemezsiniz’ uyarısıyla karşılaşan vatandaşlar, milyonlarca işlem için de ‘neden seçemiyoruz’ şeklinde sorusunu bankalara iletecektir. ‘Sık sorulan sorular’ arasına dahil olmadan bu sorunun bankalar tarafından açıklığa kavuşturulması gerektiğini bir kez daha dile getirelim. Bankalar işlem yapan müşterilerine yeni getirdikleri uygulamaların-zorunlulukların nedenini somut olarak açıklamalı… Tereddütlerin giderilmesi para transferinin göndericisi için de, alıcısı için de, bankacılık sisteminin tüm tarafları için de yararlı olacaktır.” İfadelerini kullandı.

FAST sistemi nedir?

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi olarak olarak adlandırılan Fast sistemle vatandaşlar, farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini 7 gün 24 saat yapabiliyorlar. FAST sistemi ile EFT’lerde mesai sınırı ortadan kalkıyor, 7/24 para transferi yapılabiliyor.