Para transferi yaparken dikkat! Dolandırıcılar pusuda!
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, havale ve EFT yaparken dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin uyarılarda bulundu. Kılıç, açıklama kısmının önemini vurgulayarak, “Havale veya EFT, ödemelerin yapıldığının kanıtıdır. Açıklama kısmına önem verilmezse, herhangi bir uyuşmazlık ve konunun yargıya taşınması durumunda tüketiciler sorun yaşayabilir” dedi.
Havale ve EFT, bankacılık sistemi üzerinden para transferi yapmanın en yaygın iki yöntemidir. Mobil bankacılığın yaygınlaşmasıyla birlikte bu işlemlerin sayısı da her geçen gün artmaktadır.
Açıklama kısmı neden önemli?
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, havale ve EFT yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalara dikkat çekti. Kılıç, şunları söyledi:
- IBAN numarasını ve adını doğru kontrol edin. Yanlış IBAN’a yapılan havaleler geri alınamayabilir.
- Açıklama kısmına detaylı bilgi yazın. Alıcının kim olduğu ve işlemin ne için yapıldığına dair bilgiler, uyuşmazlıklarda delil niteliğinde olabilir.
- Dekontları saklayın. Özellikle internet üzerinden yapılan alışverişlerde dekontlar, resmi belge niteliğindedir.
- Şüpheli işlemlerde bankayla iletişime geçin. Hesabınıza gelen şüpheli bir işlem gördüğünüzde, bankayla iletişime geçerek gönderenin kim olduğunu ve havalenin ne için yapıldığını teyit edin.
Ek hesap limit artışı için sigorta zorunluluğu
Kılıç, ek hesap limit artışı için sigorta zorunluluğu getirilmesinin de tüketici haklarına aykırı olduğunu ve yasal olmadığını belirtti. Kılıç, bu durumla karşılaşan tüketicilerin öncelikle müşteri hizmetlerine başvurması gerektiğini, tatmin edici cevap alamazlarsa ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) veya tüketici hakem heyetlerine başvurabileceklerini söyledi.