Pasaport Ödemesi Nasıl Yapılır?

Pasaport ödemesi yapmak için kişilerin tercih ettiği en yaygın ödeme yolu nakit parayı bankaya yatırmaktır. Bunun yanında bankaya gitme zahmetinde bulunmayı gerektirmeyen birkaç ödeme seçeneği daha mevcuttur. Bu ödeme seçenekleri şu şekildedir:

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport başvurusu yapmak için telefonla ya da internet aracılığıyla randevu alınır. Telefon ya da internet aracılığıyla randevu aldıktan sonra İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek, sıramatikten sıra alıp başvuru gerçekleştirilir. Bu başvuruyu bireyin şahsen yapması gerekir. Telefon ya da internet aracılığıyla randevu alma yöntemleri şu şekildedir:

Pasaport Çıkartmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport başvurusunda gereken evraklar başvuru esnasında ilgili birime sunulur. Evrakların asıllarının olması ve doğru beyan bildirmesi gerekir. Eksik evrak olması durumunda başvuru geçersiz sayılır. Evrakların önceden bilinip eksiksiz olarak sunulması başvurunun başka tarihe ertelenmemesine yardımcı olacaktır.

Pasaport çıkartmak için gereken evraklar şunlardır:

Kaç Çeşit Pasaport Vardır?

Çeşitli pasaport türleri yurt dışına seyahat etmek isteyen kişilerin kullanması adına başvuruya açıktır. Şartları yerine getiren her vatandaş umuma mahsus pasaport (bordo pasaport) başvurusu yapabilir ancak bazı pasaportlar özel kriterler taşımayı gerektirir.

Özel kriter gerektiren pasaportlar şunlardır:

Umuma mahsus pasaportla (bordo pasaport) birlikte toplamda 4 adet pasaport çeşidi mevcuttur.

Pasaport Ödemesi Ne Kadar?

Pasaport çıkartma ücreti pasaportun süresine göre değişiklik gösterir. Bu süre 6 ay ve +4 sene arasında değişir. Pasaport süresi arttıkça ödenmesi gereken pasaport ücreti de paralel şekilde artar.

Pasaport süresine göre ödenmesi gereken harç miktarı şu şekildedir:

Harç miktarının dışında ödenmesi gereken defter bedeli 225 TL’dir.

Pasaport Ödemesi Nereye Yapılır?

Pasaport ödemesi yapmak için internet üzerinden ödeme ve belirli ödeme noktalarına giderek ödeme yapma seçenekleri mevcuttur. Hem online hem bireysel ödeme seçeneği olması sürecin hızlanmasını sağlar. Pasaport ödemesi yapılabilen yerler şunlardır:

Pasaport Ödemesinde Anlaşmalı Bankalar Hangileridir?

Pasaport ödemesi yapılabilen bankalar nakit para ödeyerek pasaport harcını yatırmayı sağlar. Bu bankalar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından seçilir. Güncel banka listesini takip etmek ödemenin aksamasına engel olacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen bankalar şunlardır:

Pasaport Ödemesi Online Nasıl Yapılır?

Pasaport ödemesini online yapmak için internet tarayıcısı üzerinden https://ivd.gib.gov.tr adresini kullanmak gerekir. Bu adrese eriştikten sonra kullanıcı girişi yapılır (kayıtlı olmayan kullanıcılar kayıt olmalıdır) ve ilgili bölümden harç ödemesi gerçekleştirilir.

Akıllı telefon uygulaması olan GİB mobil uygulamayla da pasaport ödemesi yapılabilir.

İnternet tarayıcısı ya da mobil uygulama üzerinden yapılan ödemelerde herhangi bir belge talep edilmez.

Pasaport Nasıl Teslim Alınır?

Pasaport teslim almak için başvuru esnasında başvuru sahibinden teslimat adresi istenir. Pasaport dağıtıma çıktığında önceden belirlenen telefon numarasına bilgilendirme mesajı gelir. Mesajda belirtilen tarihte, belirlenen adrese PTT Kargo tarafından teslimat yapılır.

Pasaport Kaç Günde Teslim Alınır?

Pasaport teslim süresi hac, umre ve tatil dönemlerindeki yoğunluk dışında genellikle 5-15 gün içerisinde teslim edilir. Bu süre yaşanılan il, ilçe ve bölgeye göre değişiklik gösterir.

Pasaport teslim süreleri genellikle belirlenen 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine 4 iş günü içinde teslim edilir.

Pasaport Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Pasaport yenileme bedeli pasaport süresi biten ve pasaportunu kullanmaya devam etmek isteyen kişilerin ödemesi gereken pasaport ücretini temsil eder. Bu ödeme yapılmadığı takdirde pasaport yenileme işlemi yapılmaz. Pasaport süresine göre yenileme ücreti şu şekildedir:

Exit mobile version