Gündem

Pastırma Yazı: Mevsimler arasında bir mola

Pastırma sıcakları, genellikle sonbahar mevsiminin sonundaki (ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar) güneşli günler için kullanılan bir deyimdir. Bu dönemde hava sıcaklıkları mevsim normallerine göre daha yüksektir, gündüzleri güneşli, hava açık ve ayazlı olur.

Pastırma yazı, bazen yılda birkaç kez yaşanırken bazen hiç görülmeyebilir. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Bu dönemde gece ve gündüz sıcaklıkları birbirine yakın olur ve sıcaklık değişimleri istikrarlı bir katmanlaşma oluşturur. Pastırma yazı adı, bu dönemde pastırma üretiminin ideal koşullarının oluşması nedeniyle verilmiştir.

Gündüz sıcak gece serin

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu meydana gelir. Bu yüksek basınç merkezi, hava sıcaklıklarının yükselmesine ve genel olarak güzel hava koşullarının hakim olmasına neden olur. Pastırma yazı döneminde hava puslu olabilir, ancak genellikle yağış olmaz. Geceleri ise serin geçer ve don olayları görülebilir.

Dünya genelinde benzer dönemlere farklı isimler verilir, örneğin Almanya’da “kocakarı yazı,” İsveç’te “Azize Birgitta yazı,” Amerika Birleşik Devletleri’nde “Yerli yazı” (Indian summer) gibi adlarla anılır.