GündemKamu

Pazar günü sokağa çıkma yasağı bitti! 1 Temmuz’da maske zorunluluğu kalkıyor mu? İşte yeni kurallar

Koronavirüs önlemleri kapsamında yeni normalleşme 1 Temmuz’da başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından alınan yeni kararları duyurdu. Buna göre, 1 Temmuz’dan itibaren tüm sokağa çıkma yasakları bitiyor. 28 Haziran sabah saat 05 itibarı ile de son pazar günü yasağı bitti. Yeni bir karar alınıncaya kadar artık pazar günleri sokağa çıkma yasağı olmayacak. 1 Temmuz itibarı ile de sokağa çıkma kısıtlaması tüm günler için kalkmış olacak. Avrupa’da çok sayıda ülkede kaldırılan zorunlu maske takılması kuralı şimdide İtalya’da kaldırılmaya hazırlanılıyor.

Vatandaşların ve esnafın merakla beklediği yeni kararlar açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan beklenen sokağa çıkma yasağına dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ” 1 Temmuz’da başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kaldırıyoruz. Müzikle ilgili sınırlamayı da 24.00’e çekiyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesaiye geçiliyor. Şehirler arası seyahat kısıtlamalarıyla şehir içi toplu taşıma araçlarındaki sınırlamalar sona eriyor.” dedi.

1 TEMMUZ’DAN SONRA KALKAN YASAKLAR NELER?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan kararları toplantı sonrası kamuoyuna duyurdu. Buna göre;

-Sokağa çıkma kısıtlamaları(hafta içi, hafta sonu) tümüyle kaldırıldı.

-Şehirler arası seyahat kısıtlamaları toplu ulaşımı kapsayan kurallar kaldırıldı.

-Toplu taşımalarda yaş sınırı kaldırıldı.

-Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçildi.

-HES kodu uygulaması yaygınlaştırılacak, sürdürülecek.

-Müzik kısıtlaması 24.00’e çekildi. Erdoğan, müzik kısıtlamasının saat 24.00’e çekilmesini, “Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur” sözleriyle duyurdu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TEMMUZ AYI TEDBİRLERİ GENELGESİ KARARLARI

1 Temmuz’da kalkacak yasakların detaylarını içeren genelge yayınlandı.

İçişleri Bakanlığı, sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamalarının sona ereceği 1 Temmuz’da başlayacak kademeli normalleşmenin üçüncü etabına ilişkin genelge yayımladı.

Genelgeye göre, Kovid-19 tedbirleri kapsamında faaliyetlerine ara veren tüm iş yerleri ile sinemalar 1 Temmuz’dan itibaren tekrar açılacak.

Tüm iş yerleri 1 Temmuz’dan itibaren, ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre belirlenmiş açılış-kapanış saatleri arasında hizmet verebilecek.
Yeme-içme yerlerinin açık/kapalı alanlarında aynı anda bulunabilecek kişi sayısı 1 Temmuz’dan itibaren kısıtlanmayacak.

Kovid-19’la mücadele kapsamında, temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymak kaydıyla, konaklama tesislerindeki kısıtlama ve tedbirlere 1 Temmuz itibarıyla son verilecek.

Nikah/düğün merasimlerinde, kapalı yerler için uygulanan Kovid-19 önlemleri dışında, katılımcı sınırlamasına gidilmeyecek, yiyecek içecek ikramı yapılabilecek.

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere, belirlenen esaslara uyulması kaydıyla 1 Temmuz’dan itibaren izin verilecek.

Kahvehane, kıraathane gibi iş yerlerinde oyun oynatılmasına dair kısıtlamalar 1 Temmuz’dan itibaren sona erecek.

Park, bahçe, kamp, piknik/mesire alanı gibi yerlerde Kovid-19’la mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamalar 1 Temmuz’dan itibaren kaldırılacak.

Faaliyet konusu “nargile salonu/kafesi” olan iş yerlerinin faaliyetlerine verilen ara yeni karar alınıncaya kadar devam edecek, hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılamayacak.

Bangladeş, Brezilya, G.Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan gelenler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunanlara yönelik zorunlu karantina uygulamasına 1 Temmuz’da son verilecek

Afganistan ve Pakistan’dan Türkiye’ye gelen ya da son 14 günde bu ülkelerde bulunanlara yönelik zorunlu karantina süresi 1 Temmuz’dan itibaren 10 güne düşürülecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında pandeminin başından beri devam eden hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının kalktığını açıklayan Erdoğan, “1 Temmuz itibarıyla başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kaldırıyoruz. Müzikle ilgili kısıtlamayı da 24:00’e çekiyoruz” ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca şehirler arası ve şehir içi toplum ulaşım kısıtlamalarıyla ilgili olarak da “Şehirler arası seyahat kısıtlamaları ile şehir içi toplu taşımadaki kısıtlamalar sona eriyor” dedi.

Şehirler arası seyahat kısıtlamaları ile şehir içi toplu taşımadaki kısıtlamalar sona eriyor. HES kodu uygulaması yaygınlaştırılarak sürdürülecektir. Konu ile ilgili ayrıntılar, İçişleri Bakanlığımızın genelgesiyle açıklanacaktır. Sırası gelen herkesin aşı olması hayati öneme sahiptir. Bizde aşımızı olarak bilim insanlarımıza olan güvenimizi gösterdik.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Covid-19 aşılama programı ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Son bir haftada nüfusuna oranla dünyada en çok aşı yapan ülke konumundayız. Hedefimiz birkaç hafta içerisinde aşılamayı 18 yaş üzerindeki nüfusumuzun tamamına açmaktır. Vatandaşlarımdan, aşı konusundaki manipülasyonlara itibar etmemelerini, bu konuda bilim insanlarına kulak vermelerini istiyorum” açıklamasında bulundu.

Açık Alanda Maske Zorunluluğu Kalkıyor! Bakanlıktan Açıklama Yapıldı!
Koronavirüs nedeniyle takılmaya başlanan ve zorunlu hale getirilen maskelerden tek tek birçok ülke çıkmaya başladı. Avrupa’da çok sayıda ülkede kaldırılan zorunlu maske takılması kuralı şimdide İtalya’da kaldırılmaya hazırlanılıyor.

Koronavirüs nedeniyle takılmaya başlanan ve zorunlu hale getirilen maskelerden tek tek birçok ülke çıkmaya başladı. Avrupa’da çok sayıda ülkede kaldırılan zorunlu maske takılması kuralı şimdide İtalya’da kaldırılmaya hazırlanılıyor. Bu karara göre 28 Hazin itibariyle açık alanda maske takılması zorunluluğu kaldırılıyor.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza tarafından kamuoyuna duyurulan açıklamada ülke genelinde geçerli olmak üzere 28 Haziran itibariyle açık alanda zorunlu maske takılmasının kaldırılacağı ifade edildi. Speranza’nın duyurduğu haberden sonra İtalyan vatandaşları büyük sevinç yaşarken, vatandaşların ise haftalardır bu kararı bekledikleri öğrenildi.

Sağlık Bakanı Roberto Speranza, sosyal medya hesabından açıklama yaparken, bilim kurulu ile yapılan toplantı sonrası yeni bir kararın alındığını duyurdu. Bu karara göre riski az olan bölgelerde bir başka deyimle beyaz kategorili yerlerde açık havada maske takılması zorunluluğunun 28 Haziran itibariyle kaldırılacağı belirtildi.

Birçok Ülkede Maske Tartışmaları Artmaya Başladı!
Ülkemizde son zamanlarda ciddi anlamda maskeden şikayet eden vatandaşların sayısı oldukça artmaya başladı. Bu artışın Avrupa ülkelerinde de görüldüğü öğrenilirken, İtalyan vatandaşların bu konuda yeni kararların alınması beklentisi vardı. Özellikle bazı partilerden de buna dair bazı istekler gelirken, İtalya’da günlük ölüm sayısı ise 50’nin altına düşmeye başlamıştı. Buna bağlı olarak vaka sayılarının ise günlük olarak bin altına düşmesi bu yeni kararın alınmasını sağladı.

Ülkemizde de birçok vatandaş tarafından son günlerde en çok istenen şeylerden biri olan maske zorunluluğunun kaldırılması şimdilik pek mümkün değil. Ülkemizde aşılamalar ciddi anlamda artış gösterirken, hala istenen seviyelerden çok uzak olunmasından kaynaklı maske zorunluluğunun kaldırılması henüz çok görünmüyor. Ayrıca aşılamada çok iyi durumda olan İsrail’de vaka sayılarının artmaya başlaması ise dünyada biraz paniğe neden oldu. Delta varyantının görülmeye başlandığı İsrail’de çocuklarda da aşılanmaya başlanacağı açıklandı ve seyahatlere ise yeni düzenlemelerin getirileceği belirtildi.