GündemSağlık

PCR Testi Nedir? PCR Testi Nasıl Yapılır? Hangi Durumlarda PCR Testi Zorunlu Olacak?

Son dönemlerde koronavirüs ile mücadele sürecinde kullanılmaya başlanan adını sıkça duyduğumuz PCR testi nedir? Vatandaşlar merak ediyor. PCR testi zorunlu olacak mı? PCR testi başka hangi hastalıkların teşhisinde kullanılıyor? Detaylar haberimizde.

PCR Testi Nedir?

Tıbbi ve biyolojik araştırmalarda uygulanan PCR testi, son dönemlerde koronavirüs ile mücadele sürecinde de kullanılıyor. PCR bir tanı testi olarak bilinmektedir ve koronavirüste de virüse ait RNA’yı göstermektedir. Yani PCR test koronavirüs sürecinde, vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir. Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilmektedir. PCR testine moleküler tanı testi de denebilmektedir. Test, vücutta virüsün varlığını, ayrıca vücudun enfeksiyona yanıt olarak ürettiği antikorları belirleyebilmektedir.

PCR TESTİ NASIL YAPILIR?

PCR testlerinde, burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınmaktadır. Bunun yanında öksürdükten sonra çıkan balgam da örnek olarak alınabilmektedir. Koronavirüs için kullanılıyorsa, hastalığın ilk dönemlerinde PCR testi için boğaz ya da burundan örnek alınması daha uygundur. Ancak ilerleyen dönemde havayollarından örnek alınmalıdır. Çünkü hastalığın ilerleyen aşamalarında boğaz ya da burun kısmında virüsten örnek kalmamış olabilir.

PCR Testi Başka Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılıyor?

PCR testinin adı son dönemlerde Covid 19 yani koronavirüsün taranması için duyuldu. Ancak PCR testİ sadece koronavirüste değil, vücuttaki pek çok virüs, parazit, mikrop ya da bakterinin tespitinde, genetik sorunlarda, babalık testlerinde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Pek çok hastalık etkeni, PCR testi ile erken dönemde ve hızlı şekilde tespit edilebilmektedir.

Şehirler Arası Otobüs Yolculuğunda PCR Testi Zorunlu Olacak

Vaka sayılarının artmasıyla birlikte PCR tesi zorunluluğu da gündemi meşgul etmeye başladı. Salgının kontrol altına alınması için yeni uygulamalar hayata geçmeye başladı. Kabine Toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre, Uçak ve şehirler arası otobüs yolculuğunda PCR testi zorunlu olacak. Ancak koronavirüs aşı zorunluluğu ile ilgili bir açıklama bulunmuyor.