Teknoloji

Pembe saçlı model ayda 10 bin Euro’ya kadar para kazanıyor ama insan değil

Moda dünyasının yeni yıldızı olan 25 yaşındaki Aitana López, İspanya’da yapay zeka tarafından geliştirilen ilk model olarak dikkat çekiyor. Barselona’da yaşayan ve ünlülerden çıkma teklifleri alan Aitana, aslında gerçek bir insan değil.

Modelin tasarımcısı ve The Clueless ajansının kurucusu Rubén Cruz, geçen yazın zorlu bir dönem olduğunu ve bu fikrin ortaya çıkmasının nedeninin müşteri bulmakta yaşanan zorluklar olduğunu söyledi. Cruz, markalara model olarak kullanmak üzere kendi influencer’larını geliştirmeye karar verdiklerini açıkladı.

Sanal model 25 yaşında

Barselona’da yaşayan pembe saçlı 25 yaşındaki sanal model Aitana, ayda 10 bin euroya kadar para kazanabiliyor. Cruz, bu projeyi egoları olan ya da sadece poz vererek çok para kazanmak isteyen insanlara bağımlı olmamak için hayata geçirdiklerini belirtti.

Aitana, bazı markaların reklam yüzü olmanın yanı sıra iç çamaşırlı fotoğraflarını OnlyFans benzeri bir platform olan Fanvue’a yüklüyor. Instagram’da kısa sürede 121 binden fazla takipçi kazandı ve fotoğrafları binlerce kez görüntülendi. Tasarımcı Cruz, hatta Aitana’nın gerçek bir insan olmadığının farkında olmayan ünlülerden özel mesajlar aldığını söyledi.

Karmaşık bir karakteri var

Aitana’nın hayatını yönlendirmek için haftalık toplantılar düzenleyen ajans ekibi, hangi yerleri ziyaret edeceğine, ne yapacağına ve takipçileri için hangi fotoğrafları paylaşacağına karar veriyor. Cruz’a göre, sanal model fitness tutkunu, kararlı ve karmaşık bir karaktere sahip olarak geliştirildi. Ajans, Aitana’nın başarısının ardından bir diğer model olan Maia’yı da geliştirdiğini belirtiyor.

Ancak, modellerin yarattığı aşırı cinselleştirilmiş imaj eleştirilirken, ajans, gerçek influencer’ların ve markaların zaten oluşturduğu estetiği takip ettiklerini savunuyor.