Perakende sektörü enflasyona yenildi!

Yüksek enflasyon, faizler, kredi kartı kısıtlamaları derken perakende sektörü zora düştü. Yüksek maliyetleri karşılamakta bile zorluk çeken sektörde gelecek kaygısı bir hayli fazla.

Perakende sektöründe faaliyet gösteren firmalar, yüksek maliyetler ve artan kredi faizleriyle boğuşuyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, sektördeki zorlukları ve önümüzdeki aylara dair endişeleri dile getirdi.

Perakende sektöründe zor günler

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, perakendecilerin enflasyonun neredeyse iki katına ulaşan maliyetler ve yüksek kredi faizleri arasında sıkıştığını ifade etti. Öncel’e göre, bu durum önümüzdeki aylarda sektörü daha da zorlayabilir.

Artan maliyetler ve daralan pazar

BMD üyelerinin operasyonel maliyetlerinde son bir yılda ortalama yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşandığı belirtiliyor. Bu artış, resmi enflasyon ve döviz kurlarındaki yükselişin neredeyse iki katı kadar. Yüksek maliyetlerin yanı sıra, satışların ilk aylarda daraldığı da gözlemleniyor.

Rekabet gücü kaybı ve borç yükü

Yüksek gümrük vergileri ve referans fiyat uygulamaları, perakendecilerin hammadde maliyetlerini artırıyor ve uluslararası rekabet güçlerini zayıflatıyor. Bunun sonucunda, sektördeki borç yükü de giderek artıyor. Özellikle yüzde 60-65’i bulan kredi faizleri, şirketlerin sürdürülebilirliklerini tehdit ediyor.

 

 

 

 

Exit mobile version