Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Petrol 9 ayın en dip noktasını gördü! Benzin motorin ve LPG’ye tarihi indirim: İzmir İstanbul ve Ankara yakıt fiyatları

Bilindiği gibi akaryakıt fiyatları brent petrol ve dolar kuruna göre belirleniyor. Ne zaman dolar yükselse akaryakıta zam, ne zaman brent petrol artsa akaryakıta zam yapılıyor. Bu doğrultuda dolar kurunda bir düşüş olduğunda veya brent petrol fiyatlarında düşüş olduğunda akaryakıta indirim yapılıyor. Bu indirim furyasından ise LPG’de etkileniyor ve otogaz fiyatlarına indirim yapılıyor. Güncel akaryakıt fiyatları ile motorin ve benzin fiyatları, brent petrol ve dolar kurunda gözlemlenen hareketliliğe paralel olarak indirim ve zam haberleriyle gündeme geldiği belirtildi.

AKARYAKIT FİYATLARINA DEV İNDİRİM

Motorin fiyatlarına son olarak 20 Eylül itibarıyla 14 TL indirim uygulanmıştı. ABD’de talebin azalacağı beklentisi petrol fiyatlarındaki düşüşü destekledi. Yüksek enflasyon nedeniyle resesyon riskinin artması nedeniyle petrol fiyatları 25 Ocak’tan beri ilk kez 86 dolar seviyelerinde işlem gördüğü belirtilerek petrol piyasasında düşüş benzin fiyatları ve motorin fiyatlarına indirim beklentisi oluşmasına neden olduğu ifade edildi.

İNDİRİM BEKLENTİSİ OLUŞTU

Brent petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün, Fed faiz kararı sonrasında da faiz artışı sonrası faizlerin piyasada yaygın beklenti olan 75 baz puan yapılması petrol fiyatlarında etkili olmadığı belirtilerek ABD tarafından satılacağı bilgisi verilen 10 milyon varil petrolün satılması halinde yakın zamanda akaryakıt fiyatlarına yeniden indirim gelmesi beklendiği vurgulandı.

Akaryakıt fiyatları gelişmelerine ilişkin yapılan açıklamada Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma sonrası motorinde indirim beklentisi oluşturduğu belirtilerek sektör temsilcilerinden açıklama geldiği bildirildi. Sektör temsilcileri açıklamalarında motorine gelen 1.76 kuruş indirimin 20 Eylül 2022 Salı gününden itibaren geçerli olduğunu aktardı.

Motorin fiyatlarına 1 lira 76 kuruş indirim gelmesinin ardından İstanbul’da 23,05 TL, Ankara’da 23,16 TL ve İzmir’de 23,19 TL oldu.

BENZİN MOTORİN VE LPG’YE İNDİRİM KAMPANYASI

Tüm bunların yanı sıra BP Türkiye tarafından milyonlarca otomobil sahibini ilgilendiren çok önemli kampanya başlatıldı. Başlatılan kampanyaya katılanlara 60 TL puan verileceği aktarıldı. Bu puanları kazananlar ise bir sonraki yakıt alımında ise kullanılacak ve toplam tutar üzerinden 60 TL indirim yaptırılacak. Yapılan duyuruda kampanya 16 Ağustos–30 Eylül 2022 tarihleri arasında Bonus üyesi BP istasyonlarında geçerli olduğu belirtilerek kampanya kapsamında tek seferde ve farklı günlerde yapılan 4 defa 200 TL ve üzeri işlemlerden 40 TL bonus/indirim kazanılacağı bildirildi.

Kampanyanın ayrıntılarına ilişkin yapılan duyurunun devamında ise şu ifadelere yer verildi:

Kampanya kapsamında tek seferde ve farklı günlerde yapılan 4 defa 200 TL ve üzeri işlemlerden 40 TL bonus/indirim kazanılacaktır. Kampanyaya BonusFlaş uygulaması aracılığıyla katılan kart sahipleri 50 TL bonus kazanacaklardır. Bir harcamasını Araçta ödeme ile yapan kart sahipleri ekstra 10 TL bonus kazanarak, toplamda 60 TL’ye kadar bonus kazanabilmektedir.

Aynı gün içerisinde yapılan birden fazla 200 TL ve üzeri harcamaların ilki kampanya dahilindedir.

Kampanya müşteri bazındadır. Kampanyadan yararlanabilmek için, ilk alışverişten önce, SMS ya da BonusFlaş uygulaması ile kampanyaya katılınması gerekmektedir. Kampanyaya SMS’le katılanlar en fazla 40 TL bonus/indirim; Bonus Flaş’la katılanlar en fazla 50 TL bonus kazanabilir. Kampanyaya BonusFlaş uygulaması üzerinden Hemen Katıl butonu ile katılınabilir. Bir harcamasını Araçta ödeme ile yapan kart sahipleri ekstra 10 TL bonus kazanarak, toplamda 60 TL’ye kadar bonus kazanabilmektedir.

Kazanılan bonus, 04 Ekim – 04 Kasım 2022 tarihleri arasında Bonus üyesi BP istasyonlarında akaryakıt ve/veya otogaz alımlarında kullanılmalıdır. 04 Kasım 2022 sonrası kullanılmayan bonus geri alınacaktır.

BP Taşıtmatik kullanıcıları kampanyadan faydalanamazlar.

Kampanyaya katılan diğer banka Bonus kartları, 16 Ağustos – 30 Eylül 2022 tarihleri arasında Bonus üyesi BP istasyonlarından yaptıkları akaryakıt ve/veya otogaz harcamalarında SMS ile katılım için 40 TL indirim alacak ve bu indirim harcama yapılan kartlarının ekstresine yansıtılacaktır.

GEÇERLİ KARTLAR

Garanti Bonus’lar, Flexi, Money, diğer banka Bonus kartları ( ING Bonus Business,Şeker Bonus,Şeker Bonus Business,Alternatif Bonus Business, Fibabanka Bonus, Fibabanka Bonus Business ve TEB Bonus Business Hariç), Bonus Businessve Easy kartlar dahildir.
Paracard, ING Bonus Business, Şeker Bonus, Şeker Bonus Business, Alternatif Bonus Business, Fibabanka Bonus, Fibabanka Bonus Business ve TEB Bonus Business dahil değildir.

Shop&Fly kredi kartları, Miles&Smiles kredi kartları, taksitli işlemler, vadeli taksit, bonus kullanımları, BP Araçta ödeme dışında sanal POS, sanal kart ve mail order işlemleri kampanyaya dahil değildir.

Birden fazla Bonus Business veya Easy kartı olan ticari tüzel kart müşterilerinin ilgili tüm kartlarıyla kampanyaya dahil olabilmeleri için firma yetkilisinin banka sistemine kayıtlı telefon numarasından başvuru yapması gerekmektedir.

BonusFlaş ile katılım sadece şahıs şirketi sahibi müşterilerin ticari kartları ile sağlanabilmektedir. Tüzel müşteriler sadece SMS ile katılım sağlayabilir.

SMS AYRINTILARI

Kampanyaya katılım için; harcamadan önce Garanti Bonus kart sahipleri “BP” yazıp 3340’a, Deniz Bonus sahipleri 3280’e, TEB Bonus sahipleri 4616’ya, Şeker Bonus sahipleri 7353’e, ING Bonus sahipleri 2205’e, Türkiye Finans Happy Card sahipleri kartlarının son 6 hanesi ile birlikte 2442’ye, ABank Bonus sahipleri 4055’e, ICBC Turkey Bonus sahipleri 05327524404’e SMS göndermelidir. Fibabanka Bonus Bonus sahipleri için SMS ile katılım gerekmemektedir. Katılım SMS’leri ilgili banka sisteminde bulunan ve harcama yapılan kartın bağlı olduğu cep telefonu numarasından gönderilmelidir.

Kampanya kapsamında kazanılan bonus tutarı bilgisine ilgili kartla BP istasyonlarındaki Garanti POS cihazları üzerinden ulaşılabilir.
Flexi, Bonus Flexi, Bonus Genç kart sahipleri kampanyaya katılabilmeleri için, EVET BP yazdıktan sonra kartlarının son 6 hanesini ekleyip 3340’a SMS göndermelidirler(bu kartlar için katılım ücreti 4,99 TL’dir).

Garanti Bonus kartları, diğer banka Bonus kartları ve Money Bonus’la kampanyaya katılan müşteriler, Flexi Card’la da ayrıca katılarak, BonusFlaş üzerinden katılmaları durumunda en fazla 50 TL olmak üzere ikinci defa bonus kazanabilirler. Bunun dışında kampanyadan 1 defa yararlanılabilir.

İşlemler mutlaka Garanti Bankası POS cihazı ile yapılmalıdır.

Gönderilen her bir SMS için GSM operatörleri tarafından 1 SMS karşılığı ücret tahsil edilmektedir. Katılım SMS’leri Garanti Bankası sisteminde bulunan ve harcama yapılan kartın bağlı olduğu cep telefonu numarasından gönderilmelidir. Bankada kayıtlı telefon numarasından gönderilen katılım SMS’inden sonraki işlemler dikkate alınır.

Ayrıntılı bilgiye bonus.com.tr ve bp.com.tr’den ulaşılabilir.

İSTANBUL

İstanbul Anadolu yakasında bir litre benzin fiyatı: 19.23 TL

İstanbul motorin (mazot) litre fiyatı Anadolu Yakası’nda 23.06 TL

İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası’nda 10,73 TL

İstanbul Avrupa Yakası’nda bir litre benzin fiyatı: 19.22 TL

İstanbul motorin litre fiyatı Avrupa Yakası’nda 23.03 TL

İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası’nda 10,98 TL

ANKARA

Ankara’da benzin litre fiyatı 19.34 TL

Ankara’da motorin litre fiyatı 23.15 TL

Ankara’da LPG litre fiyatı 11 TL

İZMİR

İzmir’de benzin litre fiyatı 19.34 TL

İzmir’de motorin litre fiyatı 23.21 TL

İzmir’de LPG litre fiyatı 10,73 TL