Ekonomi

Petrol fiyatları son üç ayın en dip seviyesinde

Petrol fiyatları, Çin ekonomisindeki endişeler ve ABD’de ham petrol stoklarının artması nedeniyle üç ayın en düşük seviyelerine geriledi. Bu düşüşle birlikte petrol fiyatları, ABD ve Çin gibi büyük petrol tüketicilerinde talep azalması endişeleriyle karşı karşıya kaldı.

Dün, dünyanın en büyük petrol tüketicileri olan ABD ve Çin’deki talepteki zayıflama endişeleri petrol fiyatlarını aşağı çekti ve üç aydan uzun bir sürenin en düşük seviyelerine geriledi. Ayrıca İsrail-Filistin çatışmalarına dair riskin azalması ve genel olarak talep görünümünün bozulması, petrol fiyatlarındaki savaş primini düşürdü.

Yüzde 4.2 geriledi

Brent petrol, önceki gün yüzde 4,2 düşüş yaşadıktan sonra varil başına 82 doların altında kalmış ve ABD hafif ham petrolü de 77 dolar civarında seyretti.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,2 gerileyerek 81,5 dolar seviyesine düştü. ABD hafif ham petrolü ise yüzde 0,5 düşüşle 77 dolar seviyesinde işlem gördü.

Endişeler azaldı

OANDA analisti Craig Erlam, “Petrol fiyatları, bölgede olası daha büyük bir çatışmanın arzı etkileyebileceği sinyallerine karşı dikkatli bir şekilde izleniyor, ancak bu tür endişelerin azalmakta olduğu görülüyor” dedi.

ING Group emtia stratejisi başkanı Warren Patterson ise, “Piyasa, beklendiği kadar gergin değil gibi görünüyor. Bu, Orta Doğu’da olası arz kesintilerine yönelik endişelerin azalması ve genel piyasa duyarlılığının daha negatif hale gelmesiyle paralel gelişiyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.