Petrol fiyatlarına müdahale geldi: Akaryakıt fiyatlarına indirim açıklandı!

Son dakika gelişmesi… ABD’nin başta olduğu Uluslararası Enerji Ajansı mensubu ülkelerin stratejik petrol rezervlerinden 120 milyon varil petrolü piyasaya sürme kararı sonrası petrol fiyatları düşmeye devam ediyor. Fiyatlardaki bu düşüş akaryakıt fiyatlarına da indirim olarak yansıyacak.

Brent ham petrolün varil fiyatı bugün sabah saatlerinde 100 doların altına kadar düştü. Petrolün haftalık bazdaki kayıpları ise yaklaşık yüzde 3 oldu.

YIL SONUNA KADAR DEVAM EDECEK

Uluslararası Enerji Ajansı mensubu ülkeler, Mayıs başından yıl sonuna kadar günde yaklaşık 1 milyon varil petrolü rezervlerinden piyasaya sürecek. Analistler bu kararın kısa vadede fiyatlardaki artışı sınırlayabileceğini, ancak Rusya’ya yönelik yaptırımlara riayet eden ülkelerin artması halinde yetersiz kalacağını ifade etti. UEA Başkanı Fatih Birol, piyasaya sürülecek 60 milyon varilinin ABD’nin stratejik petrol rezervlerinden karşılanacağını kaydetti. Birol, diğer üye ülkelerin ne kadar katkıda bulunacağına ilişkin ayrıntıların en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

TÜRKİYE’DEN 3 MİLYON VARİL ÇIKACAK

60 milyon varil piyasaya sürme taahhüdünde bulunarak en büyük katkı sağlayan ülke olan ABD’yi, 15 milyon varil ile Japonya izledi. Karara katkı sağlayan diğer başlıca ülkeler arasında Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere bulunuyor. Rezerv serbest bırakma kararına Türkiye de üç milyon varil petrol veya petrol ürünüyle katkıda bulunacak.

Exit mobile version