Ekonomi

Petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle benzin fiyatlarına bu gece zam geliyor

Bu gece yarısından itibaren geçerli olacak yeni bir düzenlemeyle, petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle benzin fiyatlarına zam yapılacak. Kızıldeniz’deki artan gerilim, akaryakıt fiyatlarında yükselişe neden oldu.

Sektör kaynaklarına göre, benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren geçerli olacak zammın tutarı 1 lira 48 kuruş olacak. Motorin fiyatlarında ise henüz bir değişiklik yapılmayacak; ancak petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle motorin fiyatlarındaki zam ihtimali önümüzdeki günlerde değerlendirilecek.

Zamdan sonra benzin fiyatları

  • İstanbul’da benzinin litre fiyatı 34,52 TL.
  • Ankara’da benzinin litre fiyatı 35,19 TL.
  • İzmir’de benzinin litre fiyatı 35,38 TL.
  • İstanbul’da motorin fiyatı 35,50 TL.
  • Ankara’da motorin fiyatı 36,12 TL.
  • İzmir’de motorin fiyatı 36,37 TL.

Yükselişin nedeni

Kızıldeniz’deki saldırılar, Yemen’de iktidarı elinde bulunduran Husilerin Kızıldeniz’i ticaret gemilerine kapatma eğilimi göstermesi nedeniyle tedarik zincirlerinde krize yol açtı ve petrol fiyatlarını yükseltti. Brent petrolün varil fiyatı, geçen hafta 73 dolara kadar düşmüştü; ancak bugün 78 doların üzerinde seyrediyor.

Büyük konteyner taşımacılık şirketleri, Husi tehdidi nedeniyle rotalarını değiştirme kararı aldı. İngiliz enerji şirketi BP ise Kızıldeniz’deki tanker trafiğini durduracağını açıkladı. Babu’l Mendeb Boğazı, deniz yoluyla taşınan petrolün yüzde 10’unun geçtiği bir geçiş noktası olup, deniz seferlerini ortalama 14 gün kısaltmaktadır. Asya’dan gelen gemiler, Afrika’yı dolaşarak Akdeniz ve Avrupa limanlarına ulaşmaktadır.