Kültür Sanat

Picasso’nun Femme à la Montre Tablosu 139 milyon dolara satıldı

Ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso’nun 1932 yılında resmettiği Femme à la Montre adlı yağlı boya tablosu, müzayede evi Sotheby’s tarafından ABD’nin New York kentinde düzenlenen açık arttırmada rekor fiyata alıcı buldu. Tablo, 139.4 milyon dolar karşılığında satıldı.

Tablo, bu yıl dünya çapında bir açık artırmada satılan en değerli sanat eseri olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, Picasso’nun bu zamana kadar en yüksek fiyata satılan ikinci tablosu oldu.

Bu eser, ünlü ressamın ilham perisi olarak bilinen sevgilisi Fransız model Marie-Thérèse Walter’ı tasvir ediyor. Daha önce 1968’de koleksiyoncu Emily Fisher Landau tarafından satılan eserin yeni sahibinin kimliği ise açıklanmadı.

Satış fiyatı umut verici bulundu

Picasso’nun 2015 yılında 179.3 milyon dolara alıcı bulan Les Femmes d’Alger (Cezayirli Kadınlar) tablosu, müzayedede satılan en pahalı eseri olmuştu. Sanat dünyası için bu tablonun rekor fiyata satılması umut verici bir gelişme oldu.

Savaşlar koleksiyonerlerin katılımını düşürdü

Özellikle yüksek faiz oranları ve yaşanan iki savaş, koleksiyonerlerin büyük bir bölümünü iflasa sürüklemişti. Ukrayna’daki savaşın başlamasının ardından getirilen yaptırımlar, pek çok Rus koleksiyonerin müzayedelere doğrudan katılmasını engelledi ve son dönemde yaşanan İsrail-Hamas Savaşı da Orta Doğulu koleksiyonerlerin katılımını düşürdü. Asyalı alıcılar da piyasadan geri çekilmeye başladı. Geçen ay, Şanghay’daki Long Museum’da düzenlenen açık artırmada satışlar, 150 milyon dolarlık tahmininin oldukça aşağısında kaldı.