Kamu

Pişman olmak istemeyen vatandaş baksın: Çoğu kişi bilmiyor ama bu varsa emekli olamazsınız!

Her gün işe emekli olma hayali ile giden binlerce çalışan bunu bilmiyor. Ancak hizmet dökümünde emekli olmayı engelleyen bir kod bulunabilir. Bu nedenle çalışanların hizmet dökümlerini e-Devlet sistemi üzerinden kontrol etmeleri gerekiyor.

Türkiye’de emekli olmanın çeşitli prim gün sayısı, yaş şartı gibi çeşitli zorunlulukları bulunuyor. Bu nedenle çalışan vatandaşlar hizmet dökümlerini kontrol ederek ne zaman emekli olacağını öğrenmek istiyor. Ancak kimi zaman hizmet dökümlerinde bazı kodlar yer alabiliyor.

Hizmet dökümünde yer alan kodlar nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2018/6 Sayılı Genelgesi’ne göre, S kodu sahte, K kodu kontrollü, Ş kodu ise şüpheli anlamına geliyor. SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Programında; “Sahte İşyeri”, “Kontrollü İşyeri” ve “Şüpheli İşyeri”nden bildirilen hizmetlerin turuncu renk ve “S”, “K”, “Ş” harfleri ile gösterimi sağlanıyor.
Yani hizmet dökümünde S kodu bulunanlar sahte işyerinde, Ş kodu bulunanlar ise Şüpheli işyerinde çalışıyor demektir. K kodu ise çalışanın SGK’nın gönderdiği yazıları tebellüğ etmeyen, primlerini ödemeyen veya cüzi tutarda ödeyen işyerlerinde hizmet verdiği anlamına gelir. Bu işyerinin sahte olup olmadığı araştırılır.

e-Devlet Çalışma Hayatım

e-Devlet sistemi ‘Çalışma Hayatım’ hizmetiyle vatandaşlar, emeklilikleri için gerekli olan yaş ve prim şartlarını öğrenebiliyorlar. Söz konusu sayfada hizmete başlama tarihi ve sigortalılık süresine de yer veriliyor. Çalışma Hayatım hizmetinden faydalanmak isteyenler e-Devlet sistemine TC. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş