Piyasaların yönü şaştı! Petrol, doğalgaz, kömür fiyatlarında rekor artış yaşanıyor!

Dünya piyasası Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ve Batı’nın Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlarıyla giderek gerilmişken uluslararası piyasalarda petrol, doğalgaz ve kömür fiyatları da durdurulamaz bir noktaya geldi. Özellikle geçen hafta rekor kıran petrol fiyatları yeni rekorlara koşuyor.

Brent petrolün varili, güncel olarak uluslararası piyasalarda 103,2 dolardan işlem görüyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişte, Rusya ve Ukrayna savaşında artan tansiyon ve iki ülke arasında dün yapılan müzakerelerde ateşkese dair istenilen sonucun çıkmaması etkili oldu.

Diğer yandan ABD ve bazı Avrupalı ülkelerin Rusya’ya karşı açıkladığı ekonomik yaptırımlar sonrası BP, Equinor ve Shell ülkedeki yatırımlarından çekildi. Bu da fiyatların artmasında önemli bir adım oldu.

Doğalgaz ve Kömür Fiyatları da Arttı

Son olarak Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar nedeniyle Avrupa’da doğal gaz ve kömür fiyatları da artış gösterdi. Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF’de işlem gören nisan vadeli kontratların fiyatı TSİ 15.08’de önceki işlem günündeki kapanışa kıyasla yüzde 12,8 artışla 111 avro seviyesinde seyretti. API2 Rotterdam Kömürü Vadeli İşlemler Piyasası’nda mart vadeli kontratlarda kömürün ton fiyatı ise 285 dolara çıktı.

Exit mobile version