Piyasanın yönünü belirleyecek veriler açıklandı: 40 yılın zirvesinde!

Piyasaların yönünün belirlenmesi için merakla beklenen ABD Mart ayı enflasyon verileri son dakika açıklandı. Verilere göre ABD’de enflasyon yükselişini Mart ayında da sürdürdü ve yıllık yüzde 8,5 seviyesine yükseldi. Böylelikle enflasyonda 40 yılın zirvesine ulaşıldı.

Piyasaların merakla beklediği ABD’nin mart ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre ABD’de enflasyon yükselişini mart ayında da sürdürdü ve yıllık yüzde 8,5 seviyesine yükseldi. Veri öncesinde piyasa beklentileri enflasyonun yüzde 8,4 düzeyine yaklaşacağı yönündeydi. Böylece ABD’de yıllık enflasyon, 1982’den bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

SAVAŞIN ETKİSİYLE HIZLANDI

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise martta aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 6,5 artarak piyasa beklentilerinin altında yükseliş kaydetti. Söz konusu dönemde çekirdek enflasyona ilişkin piyasa beklentileri aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 6,6 artması yönündeydi. Çekirdek TÜFE, şubatta aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 6,4 artmıştı. Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ham petrol fiyatlarını artırması nedeniyle enflasyonun mart ayında hızlandığını belirtti.

Exit mobile version