Prefabrik Evlerde Yaşam Hayal mi?

Prefabrik evlerin cazibesi herkesi etkilerken burada yaşamanın getirdiği avantajlar ve dezavantajlar herkes tarafından merak konusudur. Ülkemizde görmeye çok alışık olunmayan yapılar özellikle şehir yaşamından yorulmuş kişiler için bir kaçış noktası yaratır. egehaber.com

Oldukça sıra dışı bir görünüme sahip olan prefabrik evler, çevresel faktörler ve sosyal çevreden sürekli olarak olumsuz geri dönüş alırken, gelişen teknolojiler bu tip evlerin avantajlarını gözler önüne serer.

Avantajlarıyla Öne Çıkan Prefabrik Evler

Temeli atıldıktan sonra ortalama 1 hafta 10 gün içinde kullanılır hale gelen prefabrik evlerin yapımı pratik ve hızlıdır. Normal bir evin inşası aylar sürer. Hem işçilikten hem de zamandan tasarruf sağlayan evler, maddi açıdan da ekonomiktir.

• Prefabrik evlerin modüler yapılar olması mekânların farklı yerlere monte edilebilmesine olanak tanır.

• İstediğiniz her an projeye ek kat çıkabilirsiniz. Betonerme yapılarda evin değiştirilmesi için yıkılması ve tekrar yapılması gereklidir.

Estetik özellikler ve kullanışlılık prefabrik evlerin en belirleyici özelliğidir. Normal evlere nazaran oldukça gösterişli olan evler aynı zamanda da estetik durur. Ekonomik olan evlerin temizliği ve bakımı da çok daha kolaydır.

• Prefabrik konutların nakledilebilir olması büyük bir avantajdır. Evin tüm parçalarının sökülmesi ve farklı bir yere taşınarak yeniden kullanılabilir hale gelmesi zordur ancak mümkündür.

Depreme daha dayanıklı olan bu konutlar, çelik iskelet üzerine monte edilir. Betonerme binalar deprem sarsıntısında çatlar ve yıkılır. Prefabrik yapılar sadece esner. Can güvenliği açısından kaliteli malzemelerin kullanıldığı prefabrikler, normalden daha güvenlidir.

• Kaliteli ısı yalıtımının kullanıldığı binalarda ısınma sorunu yaşanmaz.
Normal yapılara nazaran daha esnek olabilmeleri bu konutların daha konforlu olmasına imkân sağlar.

Prefabrik Evlerin Dezavantajları Nelerdir?

Dezavantajları avantajlarına göre daha az olan bu yapıların ömrü biraz daha kısa olur. Betonarme binalar yüzlerce yıl ayakta kalır ve nesilden nesle kullanılır. Prefabrik evlerin ortalama ömrüyse 50 ila 70 yıl arasındadır.

• Bu evler çok şiddetli rüzgâra karşı daha az dayanıklıdır. Betonerme binalara oranla daha hafif olmaları en önemli sorundur. Aşırı fırtınaların yaşandığı yerler bu evler için uygun değildir.

Çatı problemi en sık yaşanan sorunlar arasındadır. Düzgün ve kaliteli malzemelerle yapılan evler, daha uzun süre sorunsuz kullanım sağlayabilir. Prefabrik ev yaptırmayı düşünenlerin kullanıcı deneyimlerinden yardım alması ve bu konulara daha özenli davranması yaşanması muhtemel sorunların önüne geçebilir.

Exit mobile version