Prof. Dr. Ahmet Serbes: “Telefonlardaki uyarı sistemi bir deprem tahmini değil”

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Serbes, Gemlik Körfezi’nde meydana gelen ve İstanbul dahil birçok bölgede hissedilen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler öncesinde Android telefonlara gönderilen erken uyarı mesajlarını değerlendirdi.

Bu uygulamanın bir deprem tahmini olmadığını, aslında depremin gerçekleştiğini ve depremin yıkıcı etkilerinin bize ulaşmasından önce bir uyarı gönderildiğini belirtti.

Telefonlar sismik dalgaları algılayabiliyor

Prof. Dr. Serbes, telefonlara gönderilen bildirimlerin temelinde P ve S dalgalarının algılanması olduğunu açıkladı. P dalgalarının S dalgalarından daha hızlı yayıldığını ve telefonlardaki ivme ölçerlerin bu sismik dalgaları algılayabildiğini belirtti. Google’ın bu bilgileri birleştirerek depremin merkez üssü ve şiddeti hakkında tahminlerde bulunduğunu ve kullanıcılara erken uyarı gönderdiğini ifade etti.

Bu sistem sayesinde deprem gerçekleştiğinde, P dalgaları daha hızlı bir şekilde algılandığı için kullanıcılara S dalgaları, yani depremin yıkıcı etkileri henüz ulaşmadan önce uyarı gönderildiğini belirtti. Bu da kullanıcılara, depremin etkileri başlamadan önce önlem almaları için bir fırsat tanıdığını ifade etti.

15 saniye dahi çok önemli

Prof. Dr. Serbes, telefonlara gelen bildirimlerin küçük depremler için “Farkında Ol” ve büyük depremler için “Önlem Al” olmak üzere iki tür bildirim olduğunu belirtti. Ayrıca, telefonun rahatsız etme modunda olsa bile büyük bir deprem olduğunda “Önlem Al” bildirisinin sesli ve görsel olarak kullanıcıyı uyardığını söyledi.

Gemlik Körfezi’nde meydana gelen depremlerin ardından İstanbul dahil birçok bölgedeki kullanıcılara bu sistem aracılığıyla bildirimler gönderildiğini belirten Serbes, bu erken uyarıların önemli olduğunu vurgulayarak, 15-20 saniye gibi kısa bir sürenin bile depreme hazırlıklı olmak açısından önemli olduğunu ifade etti. Bu sistem şu anda dünya genelinde 20’den fazla ülkede kullanılmakta olup, Google’ın gelecekte daha fazla bölgeye bu uygulamayı genişletmeyi planladığını belirtti.

 

Exit mobile version