Ekonomi

Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararına tepki gecikmedi! “Kredilerdeki faizi indirmenin tek yolu: reform, reform, reform…”

Merkez Bankası’nın politika faizinde bir kez daha indirime gitme eğilimine girmesi üzerine harekete geçen Prof. Dr. Özgür Demirtaş, politika faizinin yüzde 14’e indirmesini değerlendirdi. Politika faizi ile piyasa faizi arasındaki farkı anlatan Özgür Demirtaş, reform çağrısında bulundu.

ÖZGÜR DEMİRTAŞ FAİZ İNDİRİMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Kamuoyunu bilgilendirmek için Merkez Bankası’nın yeniden faiz indirime gitmesi üzerine bir video çeken Özgür Demirtaş, çektiği videoda; “Faiz, özellikle de yüksek faiz kötü bir şeydir. Birazcık aklı olan insan çok düşük faiz ister. Diyeceksiniz ki ama efendim zengin insanlar var, mevduat faizi yüksek olsun istiyorlar. Faiz yüzde 3-4 fazla olsun onları mutlu ediyor, ona ne diyorsun Özgür…  Ya hu arkadaşlar, bakın… Siz dünyadaki o dolar milyarderlerinin yüzde 2-3 fazla faize mi tamah ettiğini mi söylüyorsunuz. Böyle düşünüyorsanız vizyonunuz çok dar. Arkadaşlar dünyadaki zengin insanlar yüzde 300-400, paraların üçe dörde katlayacak yatırımlar bulmaya çalışıyorlar. Geçiniz efendim. Bu tamamıyla, parayla işi olmayan vatandaşı kandırmak ve bir hikayeye inandırmak için söylenen şeyler…” ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR DEMİRTAŞ, VATANDAŞI POLİTİKA İLE PİYASA FAİZİNİN AYRI FAİZLER OLDUĞU KONUSUNDA UYARDI

Çektiği videoda politika ile piyasa faizinin ayrı olduğuna bizzat dikkat çeken Özgür Demirtaş, “Ya Hocam Merkez Bankası faiziyle, bizim bankadan aldığımız faiz aynı şey değil mi? Değil arkadaşlar. Zaten konunun özü de bu… Merkez Bankası parayı basıyor ve bunu bankalara veriyor. Verirken bankalardan faiz alıyor. Faizsiz verse bedavaya kağıt parçası olur. Tuvalet kağıdından bile değersiz olur o zaman. İşte biz bu faize politika faizi diyoruz. Haaa… İşte ‘Nas ile yönetiyoruz, faizi indireceğiz. Faizi indirip halkımızı rahatlatacağız’ diyorlar ya… Orda bahsedilen faiz politika faizi… Merkez Bankası faizi arkadaşlar. Peki Özgür Hoca, Peki politika faizi düşerse, bizim bankadan aldığımız kredinin faizi de düşmüyor mu? Olmuyor arkadaşlar, işte bu videonun konusu bu. Zaten yıllardır bu kadar yakarmamızın sebebi de bu…” açıklamalarında bulundu. Ardından piyasa faizini anlatan Özgür Demirtaş, bu konuyla ilgili ise; “Politika faizinin dışında bir de piyasa faizi var… O nedir… Bireylerin aldığı ihtiyaç kredisi piyasadaki bir faizdir. Şirketlerin aldığı rotatif kredi faizi bir faizdir, şirketlerin aldığı ihracat kredisi, yatırım kredisi bir piyasa kredisidir, devletlerin borç para alırken verdiği faiz bir piyasa faizidir” dedi.

ÖZGÜR DEMİRTAŞ, EKONOMİNİN DÜZELMESİ İÇİN REFORMA İŞARET ETTİ

Politika faizinin müdahale ile indirilebildiğini ancak, piyasa faizinin müdahale ile indirilemeyeceğini belirten Özgür Demirtaş, yetkilileri, “Arkadaşlar hangisi günah bunların, hangisinden bahsediliyor din kitaplarında… Net ve açık olarak bana söyleyin. Hangisi daha önemli sizce… Allah rızası için… Hadi ikisi de günah… Hangisi daha günah. Hangisi daha acı. Hangisi bizim için daha önemli. Hangisi sonuç. Sonuç olan piyasa faizi… Peki bu faizlerden herhangi birini indirmek siyasetçilerin elinde midir? Elindedir tabi. Devleti yönetenler Merkez Bankası’na bir telefon eder politika faizi iner. Ama piyasa faizini, bireylerin, şirketlerin, devletlerin aldıkları kredilerdeki faizi indirmenin tek yolu vardır. Reform yapmak. Reform yapmak. Reform yapmak” sözleriyle reform yapmaya davet etti.