DepremlerEge Haberleriİzmir Haberleri
Prof. Dr. Sözbilir uyardı: “Ege’de 7 büyüklüğünde bir deprem tsunamiye yol açabilir”
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nde gerçekleşen son depremleri değerlendirdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi’nde gerçekleşecek olası bir 7 ve üstü sarsıntının tsunami yaratabileceğini söyledi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Şu anda olan 5 büyüklüğündeki depremler, bir tehlike oluşturmuyor. Bu tür Türkiye’nin güneyindeki deniz üzerindeki faylarda 7’nin üzerinde deprem olduğunda, tsunami yaşama tehlikesi oluyor. Geçmişte bunlar olmuş. Ama 5 büyüklüğündeki depremler bu tür bir tehlikeye yol açmaz” dedi.
Ege Denizi açıklarında ilki 03.30’da olmak üzere bir günde 20’den fazla deprem yaşandı. Bölgede bir deprem fırtınası yaşandığına dikkat çeken DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, tsunami tehlikesini hatırlatarak, Türkiye’nin güneyinde deniz üzerindeki faylarda 7’nin üzerinde bir deprem olduğunda tsunami riskinin arttığını belirtti.
Bölgedeki 2 fayın aynı zamanda Afrika ile Anadolu levhasının sınırına karşılık geldiğini anlatan Sözbilir, bu fayların jeolojik anlamda büyüklüğü 8’e kadar varan depremler üretebildiğini söyledi. Sözbilir, “Özellikle Heleni dalma batma zonu Avrupa ölçeğinde en büyük faylardan biri. Bindirme fayına bağlı depremler üreten bir fayzondur. İki fayın kesişim yerlerine yakın yerlerde depremler oluyor. Bir çeşit deprem fırtınası yaşanıyor diyebiliriz bu bölgede. Geçmişte 8’e varan depremler olmuş. Şu anda olan 5 büyüklüğündeki depremler bir tehlike oluşturmuyor. Bu tür Türkiye’nin güneyindeki deniz üzerindeki faylarda 7’nin üzerinde deprem olduğunda Türkiye’nin tsunami yaşama tehlikesi oluyor. Geçmişte bunlar olmuş. Ama 5 büyüklüğündeki depremler bu tür bir tehlikeye yol açmaz” dedi.
Bölgede 1 günde 20’nin üzerinde 4.5 büyüklüğünde depremler yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Sözbilir, depremlerin birbirini tetiklediğini belirterek, “Bu fay geçmişte 8’e varan depremler üretmiş. 1600-1800’lü yıllarda yıkıcı depremler üreterek Antalya- Fethiye dolaylarında tsunamiye neden olmuş. Yani geçmişte bir deprem silsilesi yaratmış. Tabi gelecekte de bu tür depremler olabilir ama bunların zamanını önceden söylemek mümkün değil” diye konuştu.