Psikolog Kısa’dan ailelere ‘Kıyas’ uyarısı geldi. Tüm anne ve babalara ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri dahil her bir öğrenci için psikolojik travma yaşanmaması adına uyarı yapıldı.
Ailelere ‘Kıyas’ uyarısı
2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılı için uyum programı kapsamında ilk ders zili çaldı. 4 Eylül Pazartesi günü itibari ile ilkokul 1’inci ve Lise 1’inci sınıf öğrencileri yeni eğitim ve öğretim hayatına ilk adımlarını atarken İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) uzman klinik psikoloğu Gizem Simge Kısa’dan ailelere eğitimde kıyasın zararları tek tek açıklanırken okul hayatı ve süreci içerisinde ne yapıp ne yapılmaması hususunda da bilgilendirmeler yapıldı. Yeni eğitim ve öğretim sürecine ilişkin olarak Kısa, “Çocuğunuzla konuşun, okulda neler yaptığını ondan dinleyin. Sabırsız ve aceleci olmayın, çocuğunuza güvendiğinizi hissettirin. Çocuğunuzu başkasıyla kesinlikle kıyaslamayın” şeklinde konuştu.
Psikolog Kısa’dan ailelere ‘Kıyas’ uyarısı
Kıyaslamanın sonucu: Kaygı ve özgüvensizlik
Uzman Psikolog Kısa, eğitim sürecinin en önemli kriterleri arasında yer alan konunun aile içi ‘güven’ olduğuna dikkat çekilerek anne ve babaların çocukları farklı ailelerin çocukları ile kıyaslamamaları gerektiği konusunda ciddi uyarılar geldi. Kısa, ‘Okul; çocuğun büyüdüğünü, artık kendi başına bir şeyler yapabilmenin gücünü hissettiği bir dönemin de başlangıcı. Bu süreçte çocuklar, yaptıklarıyla ailelerinin dikkatini çekmek, takdir görmek isteyebilir. Çocuğunuzla bol bol sohbet edin, çocuğunuza güvendiğinizi gösterin. Örneğin; ‘Okula başlangıç sürecinde biraz heyecan ya da endişe duyabilirsin. Ancak biz her zaman yanındayız. Okulu çok sevecek, yeteneklerinle kendini geliştireceksin’ tarzında özgüveni artıran açıklamalar yapılabilir. Çocuğunuzu kıyaslamayın. ‘Bak, arkadaşın okulu çok seviyor, okumayı da senden önce öğrenmiş. Sen de onu yakalamalısın’ gibi ifadeleri çok duyarız. Çocuğu motive etmek düşüncesiyle söylenen bu sözler, tam tersine güvensizliği ve kaygıyı artırabilir. Her çocuk, kendine özeldir ve ilgileri, öğrenme gelişimleri farklılık gösterebilir. Sadece çocuğunuza odaklanın ve ona yardımcı olun’ ifadelerini kullandı.
İlkokul 1’inci sınıf ve ayrılma korkusu
İlk kez eğitim hayatına başlayacak olan ilkokul 1’inci sınıf öğrencileri için en büyük sorunların başında aileleri olan ayrılık sorunları yer alıyor. Kısa ilk ayrılık konusu ile ilgili olarak, ‘Çocuklar, okulun başlamasıyla birlikte aileden ayrılma endişesi duyabilir. Bu nedenle ilk zamanlarda çocuğunuzun okuluna sık sık gidebilirsiniz, bu normal. Ancak bunun da bir limiti, düzeni olmalı. Okulun son derece güvenli olduğunu, öğretmenin onunla ilgileneceğini söyleyerek çocuğunuzu rahatlatabilirsiniz. Okul açıldıktan 3-4 ay sonra bile çocuğumuz sizden ayrılma korkusu ya da okula gitme noktasında endişe duyuyorsa, bir sorun var demektir. Bu nedenle çok baskıcı veya kontrolcü olmayın, çocuğunuzun kendi ayakları üzerinde durmasına izin verin’ dedi.