Kamu

Psikoteknik belgesi için evraklar nelerdir? Psikoteknik belgesi nedir, nasıl alınır?

Psikoteknik belgesi nedir, nasıl alınır? Psikoteknik belgesi için gerekli evraklar nelerdir? Bu belgenin alınması için istenen evrakları ve gerekli şartları, ücretlendirmeyi, belgenin kapsamını ve değerlendirme aşamalarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Psikoteknik Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Psikoteknik belgesi için istenen belgeler, belgenin kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Belge, ticari araç kullanımı ve uzun yol şoförlüğü durumlarında özellikle istendiğinden, ehliyet için alım ile ticari şoförlük için alım arasında fark bulunmaktadır. egehaber.combelgesi için gerekli evraklar, alımın nedenine göre değişmekle birlikte, kimlik kullanımı ve kişinin gerekli testlerden geçtiğine dair belge sabittir.

Psikoteknik Belgesi İçin Gerekli Evraklar Hangileridir?

Psikoteknik için istenen belgeler, ticari şoförlük ile ehliyete uygunluk arasında değişiklik göstermektedir. Ayrı değerlendirmek gerekirse; ticari şoförlerden istenen belgeler şunlardır:
*Ehliyet Fotokopisi
*Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
*2 Adet Fotoğraf
Ehliyet alımında istenen psikoteknik belgesi için istenen evraklar şu şekildedir:
*Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
*Ceza Tutanağı Aslı ve Fotokopisi
*2 Adet Fotoğraf

Psikoteknik Belgesi İçin Gerekli Evraklara Ek Ücret

Psikoteknik belgesi ücreti, istenen evraklara ek olarak verilmektedir. Bankaya yatırılması durumunda dekont alınarak kişilere verilen ücret, değerlendirmenin alındığı il sağlık müdürlüğü tarafından belirlenir. egehaber.com Ağırlıklı olarak 140- 180 TL arasında değişen ücret, ildeki meslek kuruluşlarının dikkate alınması ile belirlenmektedir.
Özel ve resmi kurumlarda sürücüler için zorunluluk halini alan psikoteknik belgesi, il umumi hıfzıssıhha kurulu tarafından denetlenmektedir. Asgari bir ücret belirlenmesinin nedeni, özel kurumlar tarafından verilen psikoteknik belgesinin haksız rekabete yol açmamasını sağlamaktır.

Psikoteknik Belgesi Neleri Kapsar?

Psikoteknik belgenin kapsamı, zihinsel beceriler, psikomotor beceriler ve duyu becerileridir. Belgenin alımı için belirtilen alanlarda yapılacak testlerden başarılı bir şekilde geçmek gerekmektedir. Psikoteknik belgesi için gerekli evrakların sağlanmasının sonrasında yapılacak beceri testlerinde kişilerin testi geçememesi durumunda, evraklar iade edilerek psikoteknik belgesi verilmeyecektir. Belge, kişinin araç kullanma becerilerini kontrol etmektedir. Belgeyi almak için yeterli beceriye sahip olmadığı bu test ile anlaşılan kişiler, ehliyet alamamaktadır.

Psikoteknik Belgesi Zihinsel Beceri Testleri

Psikoteknik belgesini almak için yapılan zihinsel testler, içerisinde dikkat, algı ve muhakeme becerilerini bulundurmaktadır. Psikoteknik testlerin zihinsel ayağında yapılacak beceri testleri şu şekilde sıralanabilir:
*Dikkat testleri
*Algılama alanı testleri
*Hız ve mesafe kavrama testleri
*Geniş bir görüş alanı içerisinde uyaran fark etme testleri
*Şekil algılama testleri
*Görsel süreklilik testleri
Bu testler içerisinde, trafikte yolun gelişi, zamanı ve mekanı algılama gibi bilişsel beceriler yer almaktadır. Araç kullanımında genellikle kişilerin sahip olacağı 140 derecelik görüş açısı ile testlerin yapılması, kişilerin araç içerisinde görüş alanlarının ne kadar geniş olabileceğini göstermektedir. Dikkat testlerinde bu 140 derelik bakış açısı içerisinde yola odaklanma, gerekli refleksi gösterme ya da yol takibi, dikkat sürekliliği gibi beceriler test edilmektedir. Şekil algısı testlerinde ise 140 derecelik açıda yapılacak 20 ya da 30 deneme ile görsel süreklilik değerlendirilir.

Psikoteknik Belgesi Alırken Psikomotor Beceri Değerlendirmesi

Psikomotor becerilerin psikoteknik belgesi ile değerlendirilmesi, kişinin trafikte ne kadar hızlı hareket edebileceğini ölçmektedir. Bunun yanında anlaşılmayan bir acil durum olduğunda kişilerin refleks hızı gibi parametreler de önem kazandığından, belge refleks ölçümüne de yer verir. Bu bağlamda psikomotor beceriler başlığında incelenen dallar, tepki hızı ve koordinasyon düzenidir.

Koordinasyon düzeni, dikkat dağıtıcılara kişinin verdiği yanıttır. Dikkatin, tüm dikkat dağıtıcı bileşenlerde en fazla %40’a kadar dağılması kabul edilir. Hedeften sapma düzeyi %40’ın üzerine çıkarsa, kişiler psikoteknik belge alamazlar. Psikoteknik belgesi için gerekli evrakların tamamlanmasının ardından girilecek bu testler, kişiye ehliyet ya da ticari araç izni verilip verilmeyeceğinin kararını etkilemektedir.

Kaynak: egehaber.com