Gündem

Putin ulusa sesleniş konuşmasından sonra Rus birliklerine Ukrayna’ya girme talimatı verdi! Barış Gücü Operasyonları başladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün akşam TSİ 22.40’ta canlı yayında ulusa sesleniş konuşmasında kritik açıklamalarda bulundu. Ukrayna’nın doğusunda yer alan ayrılıkçı bölgeler olan Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını desteklediğini belirten Putin, “Donetsk ve Luhansk’ı tanıma kararı aldık” dedi. Konuşmanın ilerleyen bölümlerinde Kiev’e seslenen ve Ukrayna’nın, Komünist Rusya tarafından oluşturulduğunu dile getiren Putin, Kiev’e “Lütfen ateşi kesin, aksi takdirde mevcut rejim dökülen tüm kandan sorumlu olacak” dedi. Putin konuşmasından sonra gece yarısında Rus ordusunun Ukrayna’nın doğusuna girmesi için “Barış Gücü Operasyonu” emrini verdi.

“Mevcut Rejim Dökülen Tüm Kandan Sorumlu Olacak”

Ukrayna için “ABD sömürgesi” ve “Kukla rejim” ifadelerini kullanan Putin, “Ukrayna kitle imha silahları alırsa küresel durum şiddetli bir biçimde değişir ve bu tehdit karşısında tepkisiz kalamayız” dedi. Putin konuşmasında “Ben hızlı bir şekilde karar alacağım. Donetsk ve Luhansk’ı kabul ediyorum. Bu, geç gelen bir karardır. Bu kararı desteklemek ve onaylamak için parlamentoyu da göreve çağırıyorum. İki cumhuriyetin de mevcudiyetini onaylamak için yakın zamanda bir belge imzalayacağız. Kiev’de güç sahibi olanlardan talepte bulunmak istiyoruz, lütfen ateşi kesin. Aksi takdirde mevcut rejim dökülen tüm kandan sorumlu olacak.” dedi.

Rus Birlikleri Ukrayna’ya İlerlemeye Başladı

Putin’in açıklamalarıyla birlikte Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim tırmanırken gece yarısında Putin’den Rus ordularına Ukrayna’nın doğusuna girmeleri için “Barış Gücü Operasyonu” emri geldi. Rus birliklerinin Ukrayna’nın doğusuna giriş görüntüleri uluslararası haber ajansları tarafından son dakika olarak yayınlandı. Putin ulusa sesleniş konuşmasında “Donbass Bölgesi tarihsel olarak Rusya’nın bir parçası. Doğu Ukrayna’da durum kritik.” sözlerini dile getirmişti. Konuşmasının sonunda Donetsk ve Luhansk’ı resmen tanıdıklarını dünyaya duyuran Putin, Barış Gücü Operasyonları emrini verdi ve Rus birlikleri Ukrayna’ya ilerlemeye başladı.

Donbass Bölgesi’nde Halk Kutlama Yaptı

Gelen bilgilere göre Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, ülkede sıkıyönetim ilan edilmesine izin verdi. Rus zırhlı birlikleri operasyon talimatı ile birlikte Donbass bölgesine ilerlemeye başladı. Putin’in “Donetsk Halk Cumhuriyeti” ve “Luhansk Halk Cumhuriyeti”ni tanıdığına dair kararnameyi imzalamasından sonra Donbass’ta halk sokağa döküldü ve ellerindeki Rus bayraklarıyla ve havai fişeklerle kutlamalar yaptı.