Ekonomi

Rekabet Kurulu yumurta üreticilerine acımadı: 98 Milyon lira ceza

Rekabet Kurulu, iki ayrı soruşturma sonucunda yumurta üreticileri ve üretici birliklerine toplam 98 milyon TL idari para cezası uyguladı. Bu cezalar, ortak fiyat belirleme, satış bölgesi paylaşımı gibi “kartel” niteliğinde rekabet ihlali yaptıkları tespit edilen 26 yumurta üreticisi ile yumurta fiyatını tespit edip yumurta arzını kısıtlayan 13 yumurta üretici birliği ve 12 yumurta üreticisine verildi.

Rekabet Kurulu, Mayıs 2022’de yumurta sektöründe fiyat tespiti, bölge paylaşımı ve arz miktarının kısıtlandığı iddiaları üzerine iki ayrı soruşturma başlattı. İlk soruşturmada 34 yumurta üreticisi, ikincisinde ise 13 yumurta üretici birliği ve 12 yumurta üreticisi incelendi.

14 teşebbüs uzlaşma talebinde bulundu

İlk soruşturmada, 14 teşebbüs uzlaşma talebinde bulundu. Uzlaşma süreçleri sonucunda ihlal tespitini kabul eden teşebbüsler için soruşturma, Rekabet Kurulu kararıyla sona erdi. Soruşturmalar, Rekabet Kurulu’nun 26 Ekim 2023 tarihli kararları ile tamamlandı.

Üreticilere kartel olma suçlaması

Rekabet Kurulu’nun açıklamasında, ilk soruşturma sonucunda yumurta fiyatlarını birlikte belirleyen ve bölgeleri paylaşan 26 teşebbüsün, rekabet hukukunda en ağır ihlal olan “kartel” niteliği taşıyan davranışlar sergilediği belirtildi. İkinci soruşturmada ise yumurta üreticisi birliklerinin yumurta fiyatını tespit ettiği ve yumurta arzını kısıtladığı saptandı. Bu nedenle, teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin rekabeti sınırlayan anlaşmaları ve eylemleri yasaklayan Rekabet Kanunu’nun 4. maddesini ihlal ettiği tespit edilen taraflara toplamda yaklaşık 98 milyon TL idari para cezası uygulandı.