Reklam Kurulu’ndan tüketiciyi aldatan reklamlara milyonlarca liralık ceza!

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalara karşı sert bir adım attı. Şubat ayındaki toplantıda 157 reklam ve uygulamayı mevzuata aykırı bularak toplam 24 milyon 16 bin 573 lira ceza kesti.

2024’ün ilk iki ayında 47 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, 2024’ün ilk iki ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalarla mücadele kapsamında toplam 345 dosyayı inceledi. 296 dosyada aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit eden Kurul, bu dosyalar hakkında durdurma cezası ve 47 milyon 900 bin 904 lira idari para cezası uyguladı.

Sağlığı hedef alan reklamlar mercek altında

Ticaret Bakanlığı, özellikle mevsimsel değişikliklerle tüketici sağlığını hedef alan reklamları titizlikle takip ediyor. Başta takviye edici gıdalar olmak üzere, gıda ve kozmetik ürünler gibi doğrudan tüketicilerin kullanımına yönelik sağlık beyanı içeren ürün reklamları ve sağlık hizmetlerine ilişkin reklamlar da mercek altında.

Yanıltıcı sağlık reklamlarına 9 milyon lira ceza

Beşeri faydaları hakkında tüketicileri yanıltan, kamu sağlığını bozucu nitelikte ve mevzuata aykırı bulunan reklamlara müeyyide uygulanıyor. Şubat ayında aykırı bulunan 47 dosya hakkında 9 milyon 126 bin 735 lira idari para cezası kesildi.

Takviye edici gıda reklamları raporu yayınlandı

Bakanlık ayrıca, “2023 Yılı Takviye Edici Gıda Reklamları Raporu”nu hazırladı. Raporda, takviye edici gıda reklamlarına ilişkin mevzuat ve reklam örneklerinin ayrıntılı incelemeleri ile kapsamlı sektör analizi yer alıyor.

Pandemi ve dijitalleşmenin etkisi

Pandemi sürecinin yol açtığı toplumsal kaygı ve dijitalleşmenin artmasıyla takviye edici gıdalarda bilgi asimetrisi oluştuğu gözlemlendi. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ve influencerların tanıtımlarının olumsuz etkileri de dikkate alınarak rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

 

 

 

Exit mobile version