EkonomiGündem

Rekor seviyede artmıştı: Uzmanlardan yatırım yapacaklara kazandıran dolar analizleri geldi! Dolar bu sene de yükselecek mi?

Dolar/TL kurunda, 2021 yılı sonlarında yaşanan rekor seviyedeki artış Türk ekonomisine her alanda büyük zam olarak yansımış, vatandaş her yeni güne cebindeki parasının değer kaybıyla uyanır olmuştu. Sonrasında ekonomik önlem paketi dahilinde kur biraz rahatlamıştı. Peki güncel olarak 13 TL seviyesinde gezinen dolar bu sene yeniden rekor oranda yükselecek mi? İşte piyasanın önde gelen isimlerinden kazandıran dolar analizleri…

Alan Yatırım Dolar Analizi

Güne 13.62 TL seviyelerinde başlayan kur, yatay geçen haftalarda olduğu gibi devam etmektedir. ABD enflasyonunun 40 yılın zirvesini görmesi FED tarafındaki faiz artırım baskılarını artırmaktadır JP Morgan’nın beklentisi 9 faiz artışı yönündedir. Global enflasyonist endişeler gölgesinde yurtiçi enflasyonunda da yükselişin devam etmesi risk algısı olarak olumsuz bir etken olmaya devam etmektedir. Geçen haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı’nın açıkladığı ekonomik destek paketi enflasyonist baskı açısından olumlu etki yapması beklenmektedir.

Dolar, Türk Lirası karşısında günü 0.53% değer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak Dolar, Türk Lirası karşısında orta vadeli yükseliş trendi ve kısa vadeli yükseliş trendi devam etmektedir. Bununla beraber USDTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 13.7300 ve 13.8100’de, destek seviyeleri ise 13.6500 ve 13.5800’de bulunmaktadır.

İnfo Yatırım Dolar Analizi

Piyasalar geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği para politikası kurulu toplantısını takip etti. Toplantı sonrasında banka beklentilere paralel olarak faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi.

Karar metni incelendiğinde ise; son enflasyon raporu sunumunda yapılan liralaşmanın stratejisine atıfta bulunuldu ve geniş kapsamlı politika çerçevesinin gözden geçirilmesine yönelik sürecin sürdüğü belirtildi. Diğer yandan geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ise yine yurtiçinden gelen Tüketici Güveni verisi takip edildi. TÜİK’in açıklamasına göre yurtiçinde tüketici güven endeksi Şubat ayında 71.2 seviyesine geriledi. Söz konusu veri Ocak ayında 73.2 seviyesindeydi.

Yeni haftanın ilk işlem gününde ise yurtiçinden gelecek olan Yabancı Turist Girişi verisi izlenecek. Veri 11:00’d’ açıklanacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 13.90 – 14.38 – 14.80 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 13.15 – 12.72 – 12.35 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.