Gündem

Resmen duyuruldu: Artık kimlikle ücretsiz gidilebilecek

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan rica ettik. Müze ve ören yerlerine köy ve mahalle muhtarlarımız artık muhtarlık kimlik kartlarıyla ücretsiz olarak girebilecekler.” dedi.

Soylu, Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, muhtarlık kurumunu tekrar kamu yönetiminin merkezine alan gerek kurumsal ihtiyaçlarıyla gerekse işlevselliği ile muhtarlık kurumunu çok daha farklı bir noktaya taşıyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını, muhabbetlerini ve başarı dileklerini ilettiğini söyledi.

– Muhtarlar kimlik kartıyla müze ve ören yerlerine girebilecek

Muhtarlar için bir yeniliği daha hayata geçirdiklerini dile getiren Soylu, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan rica ettik. Müze ve ören yerlerine köy ve mahalle muhtarlarımız artık muhtarlık kimlik kartlarıyla ücretsiz olarak girebilecekler.” dedi.

Bakan Soylu, özellikle kadın muhtarların binaları için güvenlik kamerası beklentileri olduğunu, bunun için çalışma yapıldığına işaret etti. Çalışmaları tamamladıklarını ifade eden Soylu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu proje bütün kadın muhtarlıklarımızı kapsayacak. Kadın, erkek, bütün muhtarlarımızı kapsayacak bir şekilde planlandı. Burada bir öncelik sırası takip ettik. Sağ olsun erkek muhtarlarımız da öncelik ortaya koydular. Bu öncelik sırasını gerçekleştirdik. Kadın muhtarlarımızın da özellikle bu kamera sistemlerini tamamlamış olduk. Kırklareli’mizde de 16 kadın muhtarımız var. Talep eden kadın muhtarlarımıza bu kurulum tamamlanmıştır. Galiba 12 kadın muhtarımız talep etti 4’ü talep etmedi. Biz de 12’sini bunun hemen tamamlamış olduk.”

Mekansal Adrese Kayıt Sistemi’ni (MAKS) muhtarların kullanımına açtıklarını anımsatan Bakan Soylu, şöyle konuştu:

“Bu modül deyim yerindeyse dijital alanda hepimizin eli kolu oldu. 50 bin muhtarımızın 45 bin 115’i MAKS projesini aktif olarak kullanmaktadır. Kırklareli’nde ise bu sistemi 287 muhtarımızın tamamı kullanmaktadır. Biraz önce söylediğim 50 bine yakın muhtarımıza da Mekansal Adrese Dayalı Kayıt Sistemi projesiyle ilgili eğitimimizi de bir vesile ile verdik. Buna şüpheli adres bildirimi sorgulama yöntemini de ekledik. Bu şu demek. Yani bir vatandaşla ilgili. Siz yazıyorsunuz, nüfus idaresi, kaymakamlık, karakol gelene kadar 3, 3,5 ayı geçiyor. Yanlış mı söylüyorum? Veya gelmiyor yani. Öyle de oluyor. Sonra bunu bir muhtarlar toplantısına arkadaşlarımızla beraber değerlendirdiğimizde hemen bunu bir modül içerisine atalım ve bütün kurumlara, kaymakamlığa, emniyete, karakola ve nüfusa 15 gün süre versinler. Yani muhtarımızı bir tartışmanın içerisinde bulundurmayalım, bir tartışmanın içerisine çekmeyelim. Yarın olabilecek herhangi bir hepimizi üzebilecek bir olayda da hem sorumlu tutmayalım hem vicdan azabıyla, her birimizi karşı karşıya bırakmayalım.”