Ekonomi

Resmen duyuruldu: Geçim derdinde olan vatandaşlara bin 282 TL tutarında maaş bağlanacak!

Yeni dönemde ekonomi piyasalarının dalgalı gidişatına ve piyasaları etkileyen diğer gelişmelere karşın zamlanan gündelik hayat şartları, hali hazırda geçim derdinde olan vatandaşların iflas bayraklarını çekmelerine neden oldu. Bu noktada devreye giren Vakıflar Genel Müdürlüğü, ilgili şartları sağlayan tüm muhtaç vatandaşlara aylık maaşın ödemesinin yapılacağını bildirdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Muhtaçlık Maaşı Nedir?

Halk arasında “fakirlik maaşı”, “fakirlik aylığı” olarak da bilinen muhtaçlık maaşı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün geliştirmiş olduğu bir sosyal yardım hizmetidir. Bu hizmet kapsamında, muhtaçlık sınırının altında olan kişilere ulaşılır ve aylık ödeme alacakları şekilde maaş bağlanır.

Muhtaçlık sınırı, asgari ücret tutarına göre hesaplanmaktadır. Yeni dönem ile birlikte yüzde 50,5 oranında zamlanan asgari ücretten sonra tekrar hesaplanan muhtaçlık sınırı, bin 417 TL olarak duyurulmuştur. Vakıflar Genel Müdürlüğü geliri bu sınırın altında olan tüm muhtaç vatandaşlara bin 282 TL tutarında maaş ödemesi yapmaktadır.

Muhtaçlık Aylığı Başvuru Şartları Nelerdir?

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün muhtaç durumunda olan vatandaşlar için geliştirmiş olduğu muhtaçlık aylığı, bazı vatandaşları kapsamaktadır. Kurum, ilgili ödemeden faydalanabilecek olan kişileri şu şekilde belirlemiştir:

  • Sosyal yardımlardan faydalanmayan kişiler
  • Geliri olmayan kişiler
  • Muhtaçlık sınırının altında olan kişiler
  • Engellilik oranı yüzde 40 ve üzeri oranlarda olan kişiler
  • Sosyal güvenceye sahip olmayan kişiler
  • Anne- babasını kaybetmiş olan 18 yaşında altındaki çocuklar

Muhtaçlık Aylığı Başvurusu 2022

Muhtaçlık aylığı almak isteyen kişilerin Vakıflar Genel Müdürlüğüne şahsen başvuruda yapmaları gerekmektedir. Şahsen başvuru yapamayacak durumda olan kişiler ilgili başvuru evraklarını posta yolu ile kuruma iletebilir veya e-devlet sistemine giriş yaparak online olarak yardım başvurusunda bulanabilirler.