Gündem

Rus Güvenlik Konseyi toplandı, devreye Vladimir Putin girdi! Putin kritik açıklamalarıyla gündemde

Rusya’da Güvenlik Konseyi toplandı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin konseyde canlı yayında kritik açıklamalarda bulundu. Konseyde konuşan Putin, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin savaşı Rusya’ya taşıyacağını dile getirdi ve Batılı devletlerin NATO konusunda tutarsız bir tavır sergilediklerini vurguladı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise yaptığı açıklamada “Bizim sürekli ve ilkeli yaklaşımımızı öne sürmemiz ABD ve müttefiklerini sarstı” sözlerini dile getirdi. Lavrov ayrıca ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile ABD-Rusya arasında Cenevre’de gerçekleştirecekleri görüşmenin tarihini netleştirdiklerini de belirtti.

Vladimir Putin’den Kritik Açıklamalar

Tüm dünyanın gündeminde yer alan Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Peş peşe açıklamalar gelirken bir açıklama da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi.

Rusya’da toplanan Güvenlik Konseyi’nde canlı yayında konuşan Putin, “gerçekleri anlatmak mecburiyetinde olduklarını” ifade etti. Putin söz konusu kritik açıklamasında “Eğer Rusya bir tehditle karşı karşıya kalırsa Ukrayna’nın NATO’ya katılması gibi… Bu bizim ülkemize bir tehdittir. Çünkü NATO’nun beşinci maddesi var. İttifakın tüm üyeleri, saldırıya uğrayan üyenin yanında durmak mecburiyetinde. Ama burada kimse Kırım halkının iadesini kabul etmediği için ciddi bir tehdit söz konusu. Ukrayna burada bu toprağı almak istemek için askeri bir yola başvurabilir. Baskı ile bir adım attılarsa bir adım daha atmayacaklarının garantisi yok. Kağıt üzerinde bir şeyler olmalı uluslararası alanda”” sözlerini dile getirdi.

Putin, Fransa Cumhurbaşkanı ile Konuştuğunu Söyledi

Putin söz konusu açıklamalarında, kendisine Ukrayna’nın yarın NATO’ya kabul edilmeyeceğinin söylendiğini dile getirdi. Ukrayna’nın hazır olmadığını söylediklerini beliren Putin, bu konuya ilişkin kendisinin de bir yanıt verdiğini belirtti. Putin verdiği yanıtta “Taviz söz konusu değil. Bekleyip Ukrayna’yı hazırlamak istiyorsunuz. Ortada buluşmak zorundayız” sözlerini dile getirdiğini ifade etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile sabah 2’ye kadar konuştuklarını ifade eden Putin, Macron’un kendisine Amerikalıların pozisyonunun değiştiğini söylediğini ancak nasıl değiştiğini sorduğunda cevap alamadığını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Açıklamaları

Konseye Putin ile birlikte katılan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Ukrayna krizine ilişkin son gelişmeleri aktardı. Lavrov ise açıklamasında “Onlar sadece tek bir unsuru seçtiler, onun üzerinden gittiler. Talebimiz de vardı. Aralık’ın sonunda Batılı meslektaşlarıma mektup yazmıştım, onlara hukuki analizlerimi hatırlattım… ‘NATO ile Rusya’nın düşman olmadığını beyan edelim’ demiştik. Bu argümanımız da reddedildi, ilki reddedildiği gibi ‘Kırım’daki işgalinizi bitirin’ denildi bize” ifadelerine yer verdi.