Gündem

Rus Petrolüne Ambargo Kararı Gerilim Yarattı! Motorin Fiyatları 40 TL Olabilir!

Avrupa Birliği tarafından Ruslara uygulanması beklenen 6. Yaptırım paketi kapsamında, AB ülkeleri tarafından Rus petrolü ihracatına son verilecek. Ambargo hayata geçtikten sonra petrolde meydana gelecek artış ile birlikte varil fiyatının 180 dolar seviyesine geleceği öngörülüyor. Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarına da yansıyacak olan bu artış sonrasında, benzin ve motorin fiyatlarının 40 TL seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Petrol İthalatı 6 Ay İçinde Bitirilecek

Yapılacak yaptırım paketi kapsamında uygulanacak ambargo ile Rusya’dan alınan ham petrolün altı ay içerisinde, işlenmiş petrol ürünlerindeki alımların ise yıl sonuna kadar sonlandırılması planlanıyor. AB ülkeleri ve ortaklarının tedarik yollarının alternatiflerini güvence altına alacakları açıklandı. Böylece uygulanan ambargonun Rusya üzerindeki baskısının artacağı, aynı zamanda AB ülkeleri ve ortaklarının zararının minimum seviyeye ineceği ifade edildi.

Petrol Varil Fiyatı 180 Dolar Olacak

Avrupa Birliği tarafından Rusya’ya karşı uygulanacak olası bir ambargo ile petrolün varil fiyatının 180 dolar seviyesini çıkabileceği belirtildi. JP Morgan Yatırım Stratejileri Başkanı Grace Peters konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Rusya ile enerji tedarikinin kesilmesinin ardından petrol varil fiyatlarının 180 dolar seviyesine çıkacağını söyledi. Analistler tarafından yapılan yorumlara göre ise 180 dolar seviyesinin bir hedef olmadığı, senenin sonuna kadar petrol varil fiyatının 180 dolar seviyesinin üzerine çıkmasının uzak bir ihtimal olmadığı dile getirildi.

Türkiyede Akaryakıt Fiyatları 35-40 TL Bandında Olacak

Petrol varil fiyatının 180 doların üzerine çıkması durumunda ise Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarında da artış bekleniyor. Akaryakıt istasyonlarında satılan benzin ve motorinin litre fiyatının 35 ile 40 Türk Lirası arasında olacağı tahmin ediliyor.

Ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarını en çok etkileyen brent petrolün varil fiyatı 4 Mayıs itibarı ile günlük yüzde 4 oranında artarak 110 dolar seviyesine yükselmişti.