Gündem

Rus ve Ukraynalı heyetler müzakere için İstanbul’a geliyor!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile Rus askeri birlikleri 24 Şubat tarihinde Ukrayna topraklarına girdi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi de başladı. Bu süreçte savaş devam ederken, Rusya ile Ukrayna arasında barışçıl müzakere görüşmeleri de başladı. Görüşmeler Belarus sınırında bir bölgede gerçekleştirilirken, Türkiye de iki devlet arasında arabulucu rolünü üstlenerek, tarafların barışçıl bir çözüme kavuşması için çabalamaya başladı. Diplomasi adımları atmak isteyen Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelere ev sahipliği yapacak. Rus ve Ukraynalı heyetler 28 – 30 Mart tarihleri arasında İstanbul’da bir araya gelecek. Rus heyeti saat 16.00’da İstanbul’da olacak.

Taraflar İstanbul’da Bir Araya Geliyor

Rus heyeti saat 16.00’da İstanbul’da olacak ve heyette Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Aleksandr Fomin de yer alacak. İstanbul’daki müzakerelere ilişkin konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz” sözlerini dile getirdi. İki ülke arasındaki temaslarını sürdüren Türkiye, bu kez de müzakerelerin adresi olacak. Üç kez Belarus sınırında bir araya gelen heyetler, daha sonra video konferanslar ile müzakerelere devam etmişti. Ancak İstanbul’da, yüz yüze görüşme gerçekleştirilecek.

Ukraynalı Yetkili: Büyük Bir Değişim Beklemiyorum

Ukraynalı müzakere heyetinden David Arakhamia yaptığı açıklamada “Rus ve Ukraynalı heyetler 28 – 30 Mart tarihlerinde Türkiye2de görüşecek” sözlerine yer verdi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ettiklerini dile getirdi. Öte yandan Ukraynalı üst düzey bir yetkili ise açıklamasında bu müzakereden herhangi büyük bir sonuç beklemediğini dile getirdi. Öte yandan Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Vadym Denysenko da açıklamasında “Ana sorunlarda herhangi bir değişiklik olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter paylaşımında “Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısı İstanbul’da yapılacak. Müzakerelerin ilerleme kaydetmesi ve savaşın bir an önce sona ermesi için girişim ve çabalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.