Ekonomi

Rus ve Ukraynalı yerleşimcilerin tercihi Antalya oldu: 4 mülk satışından biri yabancılara

Türkiye’de turizmin kalbi olan Antalya’da, uzun yıllardır hem Rus hem de Ukraynalı vatandaşlar yaşıyordu. Rus ve Ukraynalılar için tatil gözdesi olan Antalya’da Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş öncesinde yaklaşık 40 bin Rus – Ukraynalı yerleşimci yer alıyordu ancak savaşın başlamasıyla birlikte Antalya’da konut satışları arttı. Elde edilen bilgilere göre hızla artan emlak satışlarında, geçtiğimiz ay Antalya’da satılan mülklerin dörtte birini Rus ve Ukraynalılar satın aldı.

Rus ve Ukraynalılar Artık “Güvenlik” Amacıyla Geliyor

Türkiye’de tatil gözdesi Antalya’da 29 bin Rus turist ve 9 bin de Ukraynalı turist yaşıyor. Yaklaşık olarak 40 bin Rus ve Ukraynalı yerleşimcinin yaşadığı Antalya, her yıl yine tatil için milyonlar tarafından tercih ediliyor. Ancak Rus ve Ukraynalı turistler, savaş başlayana kadar Antalya’ya tatil amacıyla geliyordu ve savaşın başlamasıyla birlikte turistlerin geliş amacı da değişti. Elde edilen bilgilere göre özellikle de Ukraynalılar, daha güvenli bir yer bulma amacıyla Türkiye’ye ve sık sık tatil için tercih ettikleri Antalya’ya yöneldi. Savaştan kaçarak Antalya’daki yakınlarının yanına yerleşen Ukraynalı ailelerin yanı sıra, maddi durumu iyi olan Ukraynalılar da Antalya’dan mülk almaya ya da kiralamaya başladı.

Antalya’da Konut Satışları Yüzde 27 Arttı

Antalya’da Rus ve Ukraynalı yerleşimciler tarafından satın alınan emlakların istatistik bilgileri, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine yansıdı. TÜİK verilerine göre Şubat ayında Antalya’da 4 bin 727 konut satışı gerçekleştirildi ve bu konutların 1.099 adedi yabancılar tarafından satın alındı. Ayrıca Antalya’da Şubat ayındaki konut satışları, bir önceki Şubat ayına göre %27,68 oranda artarak, Türkiye ortalamasının da yaklaşık 7 puan üzerine çıktı. Yabancıların konut alımlarında tercih ettiği Antalya, en çok tercih edilen İstanbul’dan sonra geliyor.