Rus zenginleri büyük darbe yedi! Serveti 10,5 milyar dolar eriyen Alekperov: Savaşı durdurun

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işgal harekatına başlaması ile birlikte başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere diğer birçok ülke de Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım kararı aldı. Alınan kararlar neticesinde birçok Rus şirketi ve Rus bankasının çeşitli ülkelerdeki faaliyetleri durduruldu. İşgal harekatının başlaması ile birlikte gelen ekonomik yaptırımlar sonrasında Rus oligarklar ekonomik anlamda ciddi darbeler aldı. Bu darbelerin en büyüklerinden birini alan Lukoil CEO’su Vagit Alekperov, savaşın 10. gününde serveti en fazla eriyen Rus zengini oldu. Alekperov’un 10 günde 10,5 milyar dolarlık zarar ettiği bildirilirken, Rus CEO savaşın bir an önce durdurulmasını istedi.

Alekperov’dan “Savaşı Durdurun” Çağrısı

Rusya merkezli en büyük 2. şirket konumunda bulunan Lukoil, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşın bir an önce bitmesi için çağrıda bulundu. Dünyadaki petrol üretiminin %2’sini tek başına karşılayan ve bünyesi altında 100 bin kişiden fazla insana istihdam sağlayan Lukoil’in “savaşı durdurun” çağrısı küresel basında da ses getirdi. CNN tarafından aktarılan habere göre Lukoil şirketinin yönetim kurulunun hissedarlara, müşterilere ve çalışanlara gönderdiği mesajda “Silahlı çatışmanın bir an önce sonlandırılması için çağrı yapıyoruz. Bu trajediden etkilenen tüm kurbanlar için samimi bir empatimiz olduğunu ifade ediyoruz. Kalıcı bir ateşkesi ve sorunların ciddi müzakereler ve diplomasi yoluyla çözülmesini kuvvetle destekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

Alekperov’un Serveti 10,5 Milyar Dolar Eridi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatına başlamasından sonra Londra borsasında işlem gören Lukoil hisseleri 10 günde %99 oranında değer kaybetti. Lukoil CEO’su Vagit Alekperov’un, yaptırımlar sonucunda varlığı en fazla zarara uğrayan Rus zengini olduğu belirtilirken, Alekperov’un 23 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında servetinin 10,5 milyar dolar eridiği tahmin ediliyor. Rus şirketleri, devam eden işgal sürecinde müşteri bulmakta zorlanıyor.

Rus Oligarklardan “Savaşı Durdurun” Çağrıları

Alekperov’un “savaşı durdurun” çağrısının yanı sıra önde gelen Rus oligarklarından Mikhail Fridman ve Oleg Deripaska isimleri de bu hafta içinde savaşın sonlandırılması için çağrıda bulunmuştu. Kremlin’e seslenen, Ukrayna doğumlu Rusya vatandaşı olan Fridman, Alfa Group Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Öte yandan Fridman’a ait olan Lettrone şirketinin Turkcell’de de %19,8’lik hissesi bulunuyor. Fridman’ın, savaş sürecinde 2,3 milyar dolarlık zarara uğradığı tahmin ediliyor.

Exit mobile version