Ruslar Çernobil nükleer santralindeki işçileri 12 gündür esir tutuyor: Facia senaryoları endişe yaratıyor

Rus orduları yaklaşık 2 hafta önce Ukrayna topraklarına girdi ve savaş resmen başladı. Aradan geçen 13 günde Rus askerleri, Ukrayna kentlerine dört bir yandan saldırırken, saldırıların adresi ilk günden Çernobil nükleer santraline yönelmişti. Savaşın başlaması ile birlikte, aktif bir şekilde faaliyet göstermeyen ancak yine de kısmen açık tutulan Çernobil nükleer santralinde çalışan 100’den fazla işçinin ve 200’den fazla güvenlik görevlisinin çıkmasına izin verilmediği öğrenildi. BBC News Türkçe’nin haberine göre tesiste esir alınan çalışanların aileleri, 12 gündür yorgunlukla ve çaresizlikle mücadele etmeye çalıştıklarını anlattı.

Rus Askerleri Santral Çalışanlarını Bırakmıyor

Rusya 24 Şubat Perşembe sabah saatlerinde Ukrayna topraklarına girdi ve Rusya’nın işgal harekatı resmen başladı. Rus askeri birlikleri yaklaşık iki haftadır Ukrayna kentlerini bombalıyor. Sivillerin de fazlasıyla etkilendiği savaşta Ukrayna orduları ve halkı da direnmeye devam ediyor. Rus askerlerinin saldırılarına devam ederken, henüz savaşın ilk gününden kritik bir bölge olan Çernobil nükleer santralini ele geçirdiği biliniyordu. BBC News Türkçe haberine göre Rus askerleri, 12 gündür ele geçirdikleri santraldeki işçilerin ve güvenlik görevlilerinin evlerine gitmesine izin vermiyor. BBC’nin görüştüğü kaynakların verdiği bilgilere göre artık ilaç ve gıda stokları azaldı, koşullar gittikçe zorlaştı. Tesisten ayrılamayan görevlilerin, işlerini güvenli şekilde yapamamaları endişelerini de gündeme getiriyor.

Yeni Bir Çernobil Faciası Endişeleri Artıyor

ABD, 1945 yılında Japonya’ya atom bombası ile saldırmıştı. Bu saldırılarda Hiroşima’ya atılan atom bombasının yaydığı radyasyonun 50 katından fazlası, 1986 yılında yaşanan Çernobil faciasında yayılmıştı. Bu da dünyanın en büyük felaketlerinden biri olarak kabul ediliyor. Faciadan sonra santralde 4. reaktör tamamen kapatıldı ve diğer reaktörler de birkaç yıl çalıştıktan sonra kapatıldı. Ancak santral hiçbir zaman tam olarak kapatılmadı ve kısmen faaliyet göstermeye devam etti. Santraldeki görevlilerin esir alınması, olası yeni bir facia endişelerini arttırıyor.

Exit mobile version