Rusya 2 bölgede geçici ateşkes kararı aldı, Ukrayna lideri Zelenskiy “ülkeden ayrıldı” iddialarına yanıt verdi

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta 9. gün geride kaldı ve hala Rus ve Ukraynalı heyetler arasında savaşı sonlandıracak bir anlaşma sağlanamadı. Bölgede çatışmalar devam ederken, Rusya Savunma Bakanlığı’ndan kritik bir açıklama geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, saat 10.00’dan itibaren geçerli olmak üzere Mariupol ve Volnovakha’da “geçici ateşkes” ilan edildi. Söz konusu geçici ateşkes ilan kararı, bölgedeki sivillerin çıkışı için insani koridor oluşturulması konusunda alındı. Bir diğer yandan, devam eden savaşta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “ülkeden ayrıldı” iddialarına da yanıt verdi.

Rusya Savunma Bakanlığı “Geçici Ateşkes” Kararını Duyurdu

Rusya’nın 24 Şubat günü başlattığı işgal harekatı devam ediyor. Ukrayna topraklarında çatışmalar sürerken, ülkeden yüz binlerce sivil, başka ülkelere sığınmacı olarak gitti ve bu sayının gün geçtikçe arttığı belirtiliyor. Ancak savaş ortasında kalan ve tahliye edilmeye bekleyen insanlar da bulunuyor ve dünya, Ukraynalı ve Rus heyetler arasındaki görüşmelerden barışçıl bir sonuç çıkmasını bekliyor. Beklentiler gündeme gelmeye devam ederken, Rusya Savunma Bakanlığı dünyaya seslendi ve bazı bölgelerde “geçici ateşkes” kararı alındığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan gelen açıklamalara göre Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması için insani koridor kurulması konusunda anlaşma sağlandı ve saat 10.00’dan itibaren bu bölgelerde geçici ateşkes kararı alındı.

Zelenskiy, NATO’ya Sert Tepki Gösterdi

Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki saldırıları devam ederken, öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin ülkeden ayrıldığına dair iddialar ortaya atılmıştı. Zelenskiy, son ulusa sesleniş konuşmasında NATO’ya yönelik çarpıcı ifadeler kullanmış ve direniş gösteren Ukrayna halkından da övgü ile söz etmişti. Zelenskiy açıklamalarında, NATO’nun, Ukrayna hava sahasının kapatılmayacağına dair verdiği karara tepki göstermişti. Ukrayna lideri konuşmasında “Normal bir yaşamı, insan yaşamını sağlayan her şeyi yok ediyorlar ve bunu sürdürüyorlar. Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna’nın hava sahasını kapatmama kararı aldı” demişti.

Zelenskiy: Kimse Hiçbir Yere Kaçmadı

Zelenskiy açıklamalarında “Bugünden itibaren ölen herkes sizin yüzünüzden ölecek!” sözlerini dile getirmişti. Ülkeden ayrıldığına ilişkin ortaya atılan iddialarla ilgili olarak da konuşan Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasından sonra ofisinden bir görüntü daha paylaştı ve Kiev’den ayrılmadığını söyledi. Zelenskiy “Kiev’deyim, iş yerimde çalışıyorum. Kimse hiçbir yerden kaçmadı” sözlerini dile getirdi.

Exit mobile version