Rusya, ABD’nin yaptırımlarına “tehdit” ile karşılık verdi: Uluslararası Uzay İstasyonu ABD’ye veya Avrupa’ya düşebilir, buna hazır mısınız?

Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi ile birlikte başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere birçok ülkeden Rusya’ya yönelik ekonomik ve siyasi yaptırım uygulanacağına dair açıklama geldi. Ülkelerin yanı birçok uluslararası kurum ve kuruluşun yanı sıra bazı spor organizasyonları ve kuruluşlar da Rusya’ya yönelik yaptırım kararı aldı. Gelen yaptırım kararları sonrasında Rus milyarderlerin 1 günde 40 milyar dolar kaybettiği öğrenilirken, yaptırım açıklamaları uzaya da taşındı. Rusya’nın uzay ajansı Ruscosmos’un başkanı Dmitriy Rogozin, ABD’nin Moskova’ya yönelik yaptırımlarını açıklamasından sonra, manidar ve tehditkar bir açıklamada bulundu. Rogozin açıklamasında, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) ABD veya Avrupa’ya düşebileceğini öne sürdü.

Ruscosmos Başkanı: UUİ ABD ya da Avrupa’ya Düşebillir

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal operasyonlarında 3. güne girildi. Savaşın başlaması ile birlikte başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere birçok ülke Rusya’ya yönelik yaptırım kararı açıklamıştı. Ülkelerden gelen yaptırım açıklamalarına daha sonra UEFA, Apple, Bundesliga takımlarından Schalke 04, Formula 1 yarışçısı Sebastian Vettel gibi kuruluşlardan ve isimlerden de yaptırım açıklamaları eklendi. Üst üste gelen yaptırım açıklamaları sonrasında ABD, Moskova’ya yönelik yaptırım kararlarını açıkladı. ABD’den gelen açıklamalar sonrasında Rus uzay ajansı Ruscosmos’un başkanı Dmitriy Rogozin, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ), ABD veya Avrupa’ya düşebileceğini söyleyerek manidar ve tehditkar bir açıklamada bulundu.

Joe Biden Açıklamasında Ne Demişti?

Ruscosmos başkanından gelen açıklamalar sonrası ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (National Aeronautics and Space Administration – NASA), yaptırımların UUİ’deki operasyonları etkilemeyeceğini savundu. ABD Başkanı Joe Biden, 2 gün önce yaptırımları açıkladığı konuşmasında “Rusya’nın ileri teknoloji ithalatının yarısından fazlasını keseceğimizi tahmin ediyoruz. Bu, Rusya’nın ordularını modernize etmeye devam etme kabiliyetine darbe vuracak. Ayrıca uzay programları da dahil olmak üzere havacılık endüstrisini de geriletecek.” sözlerini dile getirmişti.

Rogozin: UUİ Rusya Üzerinde Uçmuyor, Risk Sizin Karşınızda

Ruscosmos başkanı Rogozin ise Biden’ın bu açıklamaları ile aynı günde Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda “UUİ’deki işbirliğimizi yok etmek mi istiyorsunuz?” şeklinde soru sordu. Rogozin daha sonra açıklamasında “Bizimle işbirliğini engellerseniz, UUİ’yi kontrolsüz bir şekilde yörüngeden çıkmaktan ve ABD ya da Avrupa’ya düşmekten kim koruyacak? 500 tonluk bu yapının Hindistan ve Çin’i etkileme ihtimali de var. Onları da böyle bir ihtimalle tehdit mi etmek istiyorsunuz? UUİ, Rusya’nın üzerinde uçmuyor, dolayısıyla bütün risk sizin karşınızda. Buna hazır mısınız?” dedi.

Exit mobile version